Eveniment

Producatorii de vin vor prime de export

01.04.2005, 00:00 11


Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV), care grupeaza majoritatea jucatorilor de pe piata vinurilor, solicita Executivului acordarea unor prime de export pentru acest an de aproape 5,5 mil. euro pentru o cantitate de 101.000 de hectolitri (peste 1,3 milioane de sticle de 0,75 litri) de vin linistit si spumant.


"Viticultura si vinificatia reprezinta 14% in ansamblul sectorului vegetal, fiind unul dintre cele mai importante sectoare din agricultura romaneasca. Exporturile de vinuri sunt sustinute financiar de guvernele fiecarui stat producator, iar UE, principalul nostru concurent in prezent, acorda sume mari de bani pentru viticultura si vin", spune Ion Dobronauteanu, vicepresedintele ONIV.


El sustine ca prima de export este necesara pentru ca in Romania costurile de productie a strugurilor sunt ridicate fata de alte tari iar cheltuielile pe o sticla de vin pentru export (dopuri, sticla, etichete) sunt mai mari decat cele pentru piata interna.


"In prezent, exportatorul de vinuri este supus efectelor dezastruoase ale devalorizarii dolarului in fata euro. Majoritatea costurilor de productie sunt acum in euro, dar exporturile in afara UE se fac in dolari, devalorizarea neputand fi acoperita de o crestere proportionala a preturilor de export", sustine Dobronauteanu.


Guvernul poate acorda prime de export numai pentru tarile din afara Uniunii Europene.


Producatorii romani au solicitat si anul trecut o prima de export de 0,6 dolari/sticla pentru o cantitate de circa 1 milion de sticle de 0,75 litri, insa Ministerul Agriculturii a oferit o prima de zece ori mai mica.


Exporturile romanesti de vinuri au atins anul trecut 30 de milioane de dolari, valoare care se situeaza cu mult sub cele ale unor tari cu suprafete de vita de vie similara Romaniei (240.000 de hectare) sau chiar mai mici. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO