Eveniment

Producatorii de zahar, nemultumiti de cotele de import negociate cu UE

31.05.2004, 00:00 301

Patronatul Zaharului cere negociatorilor romani in relatia cu UE sa revina asupra deciziei prin care, incepand de luna viitoare, peste 35.000 de tone de zahar vor fi importate fara taxa vamala sau cu taxe foarte mici.
"Insistam ca acest cote sa fie renegociate", spune Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Zaharului, din care fac parte cei mai mari producatori de zahar din Romania.
Emilian Dobrescu, presedintele Organizatiei Interprofesionala Nationala a Zaharului, care reuneste atat Patronatul Zaharului cat si Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar, spune ca cele 20.000 de tone vor avea un efect dezastruos pe piata romaneasca.
"Aceste importuri de zahar ieftin vor avea un efect distructiv pe piata romaneasca si repercusiuni dezastruoase asupra viitorului industriei zaharului si culturii de sfecla din Romania", afirma Dobrescu, care este si reprezentantul celui mai mare producator de zahar de pe piata romaneasca, compania austriaca Agrana Zucker, care detine trei fabrici de zahar in Romania.
Decizia Ministerului Economiei si Comertului (MEC) de a negocia o cota de import de 20.000 de tone de zahar alb fara taxe vamale vine pe fundalul incercarilor Patronatului Zaharului de a urca taxele vamale pentru importul de zahar brut de la 45% la 90% si a celor pentru zaharul alb de la 90 la 140%, in conditiile in care si UE se protejeaza in comertul cu zahar prin impunerea unor taxe de 100%.
"Banii proveniti din acest taxe vamale vor fi indreptati catre sustinerea cultivarii sfeclei de zahar", afirma directorul Patronatului Zaharului.
Solicitarea producatorilor de zahar de marire a taxelor vamale a starnit nemultumirea producatorilor de produse pe baza de zahar care sustin ca in aceste conditii produsele lor se vor scumpi.
Gheorghe Bejan sustine ca taxa vamala zero poate duce la coruptie. "De aceasta taxa vamala zero nu va beneficia statul pentru ca acest zahar nu va intra in Rezerva Statului ci cativa ageti economici. Nu se stie care vor fi acestia", declara Bejan.
Consumul anual de zahar al Romaniei se ridica la aproximativ 500.000 de tone din care doar 60.000 de tone vin din productia interna, restul, in cea mai mare parte, fiind importat sub forma de zahar brut care ulterior este rafinat in fabricile de zahar.
Producatorii de zahar s-au aratat nemultumiti si de cota de productie a Romaniei dupa momentul aderarii propusa de UE: doar 110.000 de tone anual, in conditiile in care ei au solicitat peste 500.000 de tone la care sa se adauge o alte 113.000 de tone de izoglucoza, un zahar lichid obtinut din porumb si care este folosit in industria alimentara.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO