Eveniment

Producţia industrială a accelerat în februarie faţă de anul trecut, dar ritmul a încetinit faţă de ianuarie

no title

Comenzile noi din industrie, pe piaţa internă şi piaţa externă, au scăzut în februarie, în termeni nominali, cu 16,1% faţă de ianuarie, dar au crescut cu 24,5% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Cifra de afaceri din industrie, pe piaţa internă şi externă, a crescut în februarie cu 26,1% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut şi cu 7% faţă de ianuarie 2011, în principal datorită avansului din industria prelucrătoare.

Autor: Claudia Medrega

10.04.2011, 23:50 43

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, a accelerat în februarie, susţi­nută de cerereaexternă, înre­gistrând o creştere de 12,7% comparativ cu aceeaşiperioadă a anului trecut.

Evoluţia ascendentă a confirmat aşteptările analiştilor,continuând trendul de anul trecut. În ianuarie, creştereaproducţiei industriale a fost de 10,6% comparativ cu aceeaşi lunădin 2010.

"Aşa cum am anticipat, primul trimestru arată o evoluţieputernic po­zitivă pentru acest sector, ce ar putea adăugaaproxi­mativ 0,7 puncte pro­cen­tuale la creş­terea PIB trimestrialajus­tat sezonier în primul trimestru. O astfel de contribuţie arputea fi suficientă pentru ca PIB să înregistreze o expansiune înprimul trimestru în pofida valorilor slabe ale numeroşilorindicatori ce suge­rează o cerere internă redusă", apreciazăanaliştii ING Bank.

Potrivit datelor anunţate de Insti­tutul Naţional de Statistică,producţia in­dustrială a crescut în februarie faţă de aceeaşi lunădin 2010 cu 12,6% ca serie brută şi cu 12,7% ca serie ajustată înfuncţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Tendinţa a fost susţinută de creşterea tuturor sectoarelorindustriale. Industria prelucrătoare a urcat cu 15,1% ca serieajustată, industria extractivă cu 1,5%, iar producţia şi furnizareade energie electrică şi termică, gaze, apă s-a majorat cu 3,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toatecategoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilorintermediare (20%, ca serie ajustată), în industria bunurilor defolosinţă înde­lungată (18,8%), în industria bunurilor de capital(14%) în industria bunurilor de uz curent (4,9%) şi în industriaenergetică (1,4%).

Dacă faţă de luna februarie de anul trecut s-a înregistrat oaccelerare a producţiei industriale, comparativ cu ianuarie s-aînregistrat o creştere marginală de doar 0,3%, ritmul încetinind dela cifra revizuită pentru prima lună a anului de 0,8%.

În primele două luni ale anului creşterea producţiei industrialea fost de 11,5%, în serie ajustată, comparativ cu acelaşi intervalde anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO