Eveniment

Productia industriala a crescut cu 10,2% in februarie, aproape dublu fata de asteptari

Productia industriala a crescut cu 10,2% in februarie, aproape dublu fata de asteptari

Click pentru imaginea marita

05.04.2007, 18:54 22

Cresterea din industrie a depasit asteptarile pentru a doua luna consecutiv, conform datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Motorul a fost reprezentat de industria prelucratoare, unde cresterea de productie a fost de 12,7%, in timp ce industria extractiva si cea de utilitati (energie, gaze, apa) au raportat reduceri de productie fata de februarie 2006, de 0,5%, respectiv 6,5%.
Ca si lunile trecute, industriile orientate catre productia de bunuri de uz curent au inregistrat cea mai mare crestere, de 16,2%, confirmand tendinta de orientare a productiei catre cererea de piata. Deocamdata, INS nu a publicat si evolutiile pe ramuri industriale. Cresterea de productie de 10,2% din februarie reprezinta dublul ritmului consemnat in ianuarie (4,9%) si in acelasi timp a doua luna consecutiva in care productia depaseste asteptarile Comisiei Nationale de Prognoza.
La nivelul intregului an, estimarile CNP indica o crestere a industriei de 4,7%, comparativ cu ritmul de 7,1% de anul trecut, cel mai ridicat din ultimii sase ani. Productia industriala este cel mai important indicator pentru mersul de ansamblu al economiei, fiind puternic corelat cu cresterea PIB. In plus, nu doar productia, ci si cifra de afaceri si comenzile noi au inregistrat cresteri in luna februarie, cu 20,4%, respectiv 23,5%.
Pe langa industrie, piata constructiilor a marcat in februarie o crestere puternica, de 28,6%, marcand un record absolut pentru ritmul lunar inregistrat.
In constructii, explozia pietei a fost determinata de segmentul rezidential, lucrarile fiind impulsionate de vremea calda si conditiile meteo favorabile. Tot in februarie, numarul de autorizatii eliberate de autoritati a crescut cu peste 53%, asigurand tendinta de continuare a cresterii in acest segment. In acelasi timp, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut pentru prima data in ultimii patru ani, marcand o reducere de 4,8%.
Datele privind caderea retailului se coreleaza cu o tendinta de crestere a economisirii, cel putin a economisirii in banci, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Practic, in luna februarie, oferta interna si economisirea au crescut, in timp ce cererea de consum s-a redus pentru prima data in ultimii ani. Soldul depozitelor populatiei in sistemul bancar era la finele lunii februarie cu 40%-42% mai mare decat in urma cu un an atat in lei, cat si in euro.
De asemenea, februarie a adus si o crestere salariala semnificativa, de 2,5% fata de ianuarie, pana la un salariu mediu net pe economie de 281 de euro. Comparativ cu februarie 2006, salariul mediu net pe economie a fost cu 23% mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO