Eveniment

Productia industriala a crescut cu 4,9% in ianuarie, iar constructiile cu 25%

Productia industriala a crescut cu 4,9% in ianuarie, iar constructiile cu 25%

Click pentru imaginea marita

07.03.2007, 18:18 18

Cresterea industriei s-a bazat exclusiv pe ramura prelucratoare, unde productia s-a majorat cu 6,9% in ianuarie. Celelalte ramuri industriale, cea extractiva si cea de utilitati (energie electrica si termica, gaze si apa), au inregistrat scaderi de productie, cu 5,1%, respectiv cu 4,6%. Statistica nu a publicat inca date privind sectoarele industriale individuale.
Astfel, cresterea productiei industriale s-a situat in luna ianuarie peste asteptarile Comisiei Nationale de Prognoza, care vedeau o majorare de 3,8%. Pentru intregul an, Comisia are o estimare de crestere de 4,7% pentru productia industriala, mult mai redusa decat realizarile anului trecut, cand industria a marcat un plus de productie de 7,1%, cel mai mare din ultimii cinci ani.
"Productia industriala se intoarce astfel mai aproape de potentialul real de crestere, situat in jurul valorii de 5% pe an. Anul trecut, industria a beneficiat de pe urma efectului de baza, din cauza cresterii foarte modeste, de numai 2%, din 2005. Anul acesta insa nu vom mai avea un astfel de efect, iar productia va creste in cel mai bun caz cu putin peste 5%", considera Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Si celelalte coordonate ale economiei, publicate tot de Institutul de Statistica, arata faptul ca economia a continuat sa accelereze in prima luna a acestui an. Piata constructiilor a crescut cu 25,7% fata de ianuarie 2006, pe fondul conditiilor meteo favorabile, iar numarul total de autorizatii de constructii eliberate in ianuarie a crescut cu 60%.
Numai in cazul cladirilor rezidentiale, numarul de autorizatii a fost de 2.652, in crestere cu aproape 69% fata de ianuarie 2006.
In acelasi timp, cifra de afaceri din retail (care acopera aproximativ un sfert din serviciile din economie) a crescut cu 23%, in linie cu evolutia din ultimul an si jumatate. De altfel, constructiile si comertul au fost in ultimul an cele mai dinamice sectoare, cu cresteri reale de doua cifre, mult peste ritmul restului economiei.
In alta ordine de idei, productia autohtona de energie electrica a scazut cu 7,1% in luna ianuarie, iar importul a scazut cu 53%, conform acelorasi date INS. Productia autohtona de electricitate a acoperit 99,1% din nevoile de consum ale economiei, importul asigurand in aceasta luna doar 0,9%.
Consumul din economie a "inghitit" peste 63% din resursele de electricitate (productie si import), iar consumul populatiei a necesitat 15%.
Tot in luna ianuarie, salariul mediu net pe economie a crescut cu 11% in lei fata de ianuarie 2006, pana la 918 lei (270 de euro), arata datele publicate de INS. Comparativ cu decembrie, salariul mediu net pe economie a scazut cu aproape 17%, din cauza primelor acordate de majoritatea angajatorilor in luna decembrie. In termeni reali (peste rata inflatiei), salariul mediu pe economie a crescut cu 6,8% in luna ianuarie.
Ca urmare, majoritatea ramurilor din economie au raportat scaderi de salarii fata de luna decembrie, cu exceptia industriei de tehnica de calcul, unde salariul mediu a crescut cu 54% intr-o singura luna.
Cele mai mari scaderi de salarii fata de decembrie
le-au inregistrat angajatii din industria tutunului (minus 39,5%) si cei din administratia publica (minus 37,2%).
Cel mai bine platiti salariati au ramas angajatii bancilor, care au castigat in luna ianuarie 723 de euro, fiind urmati de cei din transporturi aeriene (567 de euro) si din industria tutunului (514 euro). La polul opus, cel mai prost platiti salariati din economie sunt cei care lucreaza in industria de prelucrare a lemnului (160 de euro).
Pentru intreg anul acesta, salariul mediu net pe economie este aproximat la 295 de euro, conform estimarilor facute de Comisia Nationala de Prognoza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO