Eveniment

Producţia industrială a crescut în aprilie peste aşteptări

Producţia industrială a crescut în aprilie peste aşteptări

Autor: Claudia Medrega

12.06.2012, 00:04 485

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a înregistrat în aprilie o creştere de 2,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2011, surprinzând pozitiv după evoluţia nefavorabilă din primul trimestru.

Faţă de luna martie, producţia industrială a făcut un salt de 1,1%, ca serie ajustată sezonier.

În primul trimestru, producţia industrială a frânat vizibil în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.

Analiştii ING Bank remarcă accelerarea semnificativă a producţiei industriale în luna aprilie, dar consideră că este greu de crezut că cifrele nu vor indica o înrăutăţire a acestui indicator în mai sau iunie.

Cu toate acestea, având în vedere evoluţia din primul trimestru, ING Bank anticipează că există şanse ca producţia industrială să fie mai puternică în al doilea trimestru în termeni trimestriali ajustaţi sezonier şi astfel să susţină creşterea economică din T2.

Totuşi, majoritatea analiştilor anticipează că în acest an industria, unul dintre principalele motoare ale economiei, va avea o contribuţie mai slabă la PIB, astfel că se impune stimularea investiţiilor pentru a ajuta economia. Industria are o pondere în PIB de circa 27%. Pe serie brută, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel cu cel din aprilie 2011.

Cumulat pe primele patru luni din acest an, producţia industrială a înregistrat o creştere de 1,1% pe serie ajustată, dar o scădere de 0,2% pe serie brută comparativ cu ianuarie-aprilie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO