Eveniment

Productivitatea din industrie, plus 13% in primul trimestru

Productivitatea din industrie, plus 13% in primul trimestru

Click pentru imaginea marita

09.05.2007, 16:48 13

Comparativ cu primul trimestru din anul trecut, productivitatea muncii din industrie a avut un ritm cu 50% mai mare, adica 12,8% fata de 8,4%. Si productia industriala a accelerat in primul trimestru al acestui an, de la un plus de 4,5% in T1 2006 pana la 7,7% in T1 2007.
Cresterea din industrie, bazata pe plusul de productivitate, este importanta pentru ca industria reprezinta in ultima perioada principalul predictor al cresterii economice. Cu alte cuvinte, productia industriala si ritmul cresterii economice sunt strans corelate pe parcursul ultimilor cel putin 10 ani.
Pentru primul trimestru al acestui an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere economica de 5,5%-6%, pe baza performantelor peste asteptari din industrie si constructii, dar trasa in jos de incasarile bugetare si de incetinirea din retail.
"Cresterea de productivitate este cel mai important anunt facut de Statistica in ultima perioada, pentru ca recuperarea de productivitate este esentiala pentru Romania", comenteaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
El spune ca printre motoarele cresterii economice din primul trimestru, in afara cererii, s-a aflat si vremea buna, care a stimulat cresterea din constructii si reducerea consumului energetic, cu efecte pozitive in inflatie.
Conform datelor statistice, la inceputul acestui an, atat industria, cat si constructiile au evoluat peste asteptari. Industria a crescut cu 7,7% fata de o estimare de 5,6% a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), iar constructiile au explodat, marcand un ritm de peste 30%, adica un record istoric pentru ultimii 17 ani.
La polul opus, vanzarile din comertul cu amanuntul (retail), care au o pondere de 12%-13% in Produsul Intern Brut, au performat mult sub asteptari. INS a raportat in februarie a acestui an prima scadere din retail din ultimii 5 ani, ritmul total pe primul trimestru fiind de 4,3%, fata de o crestere de 24% anul trecut si o estimare preliminara de 20% pentru primul trimestru, din partea CNP.
Scaderea din retail s-a vazut si intr-o incetinire a colectarilor de venituri bugetare, care au crescut slab in comparatie cu rezultatele de anul trecut. Per total, veniturile la bugetul general consolidat au crescut cu 8% in primele trei luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2006, dar incasarile din TVA au scazut cu 23%, reprezentand o premiera pentru ultimii ani. Reducerea veniturilor din TVA a fost influentata in primul rand de schimbarile din regimul vamal de plata a TVA intervenite la 1 ianuarie, dupa aderarea la UE, pentru operatiunile de export-import. Reducerea colectarilor de TVA se coreleaza cu incetinirea consumului, reprezentata prin evolutia sub asteptari a retailului.
In alta ordine de idei, trimestrul I a adus o noua crestere salariala puternica in economie, de 18,6% exprimata in lei (25%, denominata in euro), continuand trendul inceput in 2004-2005. Banii mai multi din buzunarul romanilor s-au vazut si in cresterea creditarii.
Soldul total al creditului neguvernamental a marcat o crestere medie de 47,5% in primele trei luni ale acestui an, fata de un ritm de 38,4% in perioada asemanatoare a anului trecut.
Cat priveste evolutia inflatiei, aceasta a fost de 3,8% pe primele trei luni (media anualizata), sub media de 4% estimata pentru intregul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO