Eveniment

Profesorii au decis: greva continua

23.11.2005, 20:13 21

Liderii sindicatelor afiliate la cele patru federatii din invatamant au decis ieri continuarea grevei generale declansate in 7 noiembrie si respingerea proiectului de acord propus de guvern, considerand ca se pot gasi bani pentru educatie, asa cum s-au gasit si pentru alte categorii profesionale.

Peste 80% din sindicatele din invatamant afiliate la cele patru federatii s-au pronuntat, marti, intr-o sedinta comuna la Bucuresti, pentru continuarea grevei generale, intrata in cea de-a treia saptamana.

Sindicalistii considera revoltator faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale (precum mineri sau parlamentari), in timp ce pentru majorarea salariilor angajatilor din educatie nu exista resurse financiare, astfel ca s-a decis continuarea grevei "cu orice risc". Liderii sindicali spun ca profesorii nu mai accepta sa fie intotdeauna sacrificati si umiliti si ca se va negocia cu guvernul in continuare, pentru ca legea obliga sindicatele in acest sens.

Cei patru lideri ai federatiilor sindicale din educatie afirma, la unison, ca sunt in continuare deschisi la dialog si asteapta guvernul cu o oferta care sa le permita profesorilor un trai decent. Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater", spune ca profesorii nu sunt dispusi sa cedeze cat timp se ofera educatiei, in mod real, sub 5% din PIB.

"Colegii care, zilele trecute, incepusera (...) sa mearga la scoala, azi (marti - n.r.) ne-au anuntat ca doresc continuarea grevei", a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) Aurel Cornea.

Si Federatia "Spiru Haret", reprezentata de presedintele Gheorghe Izvoranu, a anuntat ca este de acord sa continue greva pana cand guvernul va veni cu o oferta pentru sutele de mii de salariati din invatamant.

Izvoranu afirma ca "o parte din prevederile din acord sunt mincinoase, pentru ca (...) bugetul pentru educatie are tot 3,79% din PIB".



Nu am promis

Ministrul de stat Gheorghe Pogea i-a contrazis pe sindicalisti, mentionand ca guvernul nu a promis minerilor majorari salariale si nici nu va da asa ceva. Pogea a mai spus ca guvernul isi exprima ingrijorarea fata de impactul negativ pe care il va avea asupra elevilor si a studentilor continuarea grevei generale. "Ne ingrijoreaza faptul ca si din declaratia liderilor sindicali a reiesit ca principala revendicare este cea salariala si nu cea legata de proiectele de dezvoltare si reforma din invatamant", a adaugat el. La randul sau, ministrul educatiei Mihail Hardau a facut un apel la profesori sa reia activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO