Eveniment

“România va fi în 2020 a 13-a economie din UE.” * “Vor fi respectate prevederile Tratatului de la Maastricht privind deficitul şi datoria”.* “Vom institui un moratoriu pentru ca legislaţia fiscală să nu fie modificată vreme de cinci ani” * Legislaţia fiscală va fi cuprinsă într-un “cod al economiei” * Numărul taxelor în România nu va fi mai mare de 50

“România va fi în 2020 a 13-a economie din UE.” *...

Autor: Iulian Anghel

04.01.2017, 12:48 2637

Programul de guvernare ce va fi votat astăzi de Parlament are 173 de pagini şi acoperă perioada 2017-2020 când România ar urma să ajungă a treisprezecea economie din UE (locul 17 în prezent).

Capitolul care tratează macroeconomia susţine că modelul economic pe care Guvernul îl va aplica vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri din România, precum şi creşerea bunăstării tuturor.

“Acest model economic este constituit din măsuri ce se pot aplica economiei româneşti, implementate cu succes în unele state precum Polonia, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie sau SUA, dar şi din măsuri noi a căror adoptare va duce la conturarea României ca statul din UE cu cea mai mică povară fiscală.”

Programul îşi propune, după cum susţine, ca România să se îndepărteze, în următorii ani, de statutul de economie cu “forţa de muncă ieftină” şi să se îndrepte spre statutul de economie bazată pe inovaţie şi cu forţa de muncă bine pregătită.

Programul macroeconomic prevede:

-       Includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii. Codul legislativ va purta numele “Codul Economic al României” şi va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.

-       Codul Economic al României va fi dezbătut în primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociaţiile Oamenilor de Afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, Autorităţi Publice Locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică.

-       Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din Parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile.

Alte prevederi:

-       Vom simplifica birocraţia prin reducerea masivă a numărului de taxe. Numărul taxelor în România nu va fi mai mare de 50.

-       Vom extinde cota 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.

-       Vom corecta, începând cu 2018, legislaţia care permite astăzi calcularea accizelor la un curs al euro care nu corespunde cu realitatea.-       - Toţi salariaţii din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat în interiorul graniţelor României

-       Creşterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20% până la 1 iulie 2017, alţi 20% începând cu 1 iulie 2018 şi 8% începând cu 1 iulie 2019.

-       Vom ajunge astfel, de la o alocare de 7,8% din PIB astăzi, pentru cheltuielile de personal din sistemul public, la 9,5% din PIB în 2019.

Programul de guvernare şi lista guvernului vor fi votate în aceasta după-amiază în şedinţa comună a celor două camere legislative.

Spre seară membrii guvernului vor depune jurământul la Cotroceni.

Vedeţi aici integral planul de guvernare al Guvernului Grindeanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO