Eveniment

Programul va fi operational de la finalul lunii iunie

04.06.2009, 18:13 22

Persoanele care nu detin in prezent o locuinta sau nu au contractat un credit ipotecar vor beneficia, dupa 20 iunie, de garantia statului pentru imprumuturi destinate achizitionarii unei case, indiferent de varsta, a declarat premierul Emil Boc.

 
Normele metodologice sunt gata in 15 zile
El a precizat ca normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate in maximum 15 zile.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a precizat la randul sau ca beneficiarii programului, care se refera doar la case terminate, sunt persoanele fizice care nu detin in proprietate o locuinta si nici nu au in derulare un credit ipotecar, precum si sotii care nu detin in comun sau individual o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si care nu au un credit ipotecar.
Prin derogare de la prevederile legii privind datoria publica, Ministerul Finantelor este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a IMM-urilor in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor pentru cumpararea unei locuinte din programul „Prima casa".
 
Mobilizam capitalul de care dispun bancile, sa-l relansam in economie sub forma de credite
„Practic, Guvernul nu trebuie sa atraga din piata bani pe care sa ii dea Fondului de Garantare, ci pur si simplu garanteaza bancilor, in caz de executare a garantiei. Prin aceasta masura nu facem altceva decat sa mobilizam capitalul de care dispun bancile, sa-l relansam in economie sub forma de credite", a spus Pogea.
Contractele prin care Fondul National de Grantare acorda garantiile se constituie in titluri executorii, iar ipoteca de rangul I va fi constituita in favoarea statului, prin Ministerul Finantelor.
Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare, criteriile de eligibilitate a bancilor si persoanelor fizice care beneficiaza de programul „Prima casa", precum si regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate in termen de 15 zile.
 
Se analizeaza ofertele depuse de 20 de banci
Ministrul a confirmat totodata ca peste 20 de banci au prezentat oferte complete privind nivelul dobanzilor si comisioanelor, care sunt analizate.
Potrivit unor informatii anterioare, peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului „Prima casa", ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei.
Executivul a anuntat recent un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 de euro.
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare a imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in acest program.
 
Basescu este optimist
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la TVR, ca este convins ca Guvernul va gestiona bine programul „Prima casa" si a afirmat ca este de parere ca acesta va intra in functiune pana la finele lunii iunie.
„Sunt convins ca va functiona, dar nu as vrea sa descriu eu acest program, mai mult decat a facut-o premierul Boc, si care sunt convins ca va continua sa o faca", a spus Basescu.
 
Constructorii cer aplicarea programului la casele noi
Programul „Prima casa" va impulsiona activitatea producatorilor de materiale de constructii si a firmelor de constructii daca va fi utilizat pentru achizitionarea de locuinte incepute in 2009, potrivit Asociatiei Pro BCA, care controleaza 70% din piata de BCA.
Potrivit asociatiei, producatorii si-ar putea adapta strategiile de vanzari la evolutia cererii, prin suplimentarea facilitatilor acordate distribuitorilor, ceea va duce la scaderea vanzarilor totale cu pana la 10% in 2009, la 200 de milioane de euro.
Piata de BCA (beton celular autoclavizat) a ajuns anul trecut la 220 mil. euro, in crestere cu 22-25% fata de anul precedent, si a ajuns la un volum de 2,8 milioane de metri cubi, din care importurile se ridica la 300.000 de metri cubi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO