Eveniment

Proiectul de buget pe 2010 va fi construit pe un deficit de 5,9% din PIB

24.09.2009, 19:14 17

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe undeficit in jurul a 5,9% din PIB, iar volumul total al fonduriloralocate de la buget pentru sustinerea investitiilor publice se vacifra la 6-7% din PIB, a declarat ministrul Finantelor, GheorghePogea.

El a aratat ca Ministerul Finantelor a solicitat celorlalteministere sa transmita propriile proiectii bugetare pentru anulviitor, in vederea finalizarii proiectului de buget.

Pentru acest an, Guvernul si Fondul Monetar International auconvenit modificarea unor tinte din acordul de imprumut, pe bazainrautatirii prognozelor privind evolutia economiei, cea maiimportanta fiind majorarea deficitului bugetar programat, de la4,6% din PIB la 7,3% din PIB.

Pentru 2010, Guvernul si Fondul Monetar International auconvenit scaderea deficitului bugetar in 2010 la sub 6% dinPIB.

Deficitul bugetului general a ajuns dupa primele opt luni aleanului la 4,4% din PIB, cu aproximativ un punct procentual pestenivelul de la sfarsitul lunii iulie, impactul reduceriicheltuielilor bugetare urmand sa se vada din toamna, potrivit unordeclaratii anterioare ale lui Gheorghe Gherghina, secretar de statin Ministerul Finantelor.

Daca la jumatatea anului, deficitul bugetar s-a incadrat intinta stabilita initial cu FMI, de 2,73% din PIB, in iulie siaugust a explodat, apropiindu-se de proiectia de 4,6% din PIBnegociata initial pentru intregul an 2009.

FMI a fost de acord la inceputul lunii august, dupa primaevaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere adeficitului bugetar la 7,3% in 2009, fiind estimata o scadere aveniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala.

Dupa sapte luni, deficitul bugetar a fost de 3,31% din PIB,luand in considerare Produsul Intern Brut nerevizuit, de 531miliarde de lei.

Raportat la noua estimare a PIB, de 497,32 miliarde de lei, carea fost luata in calcul la rectificarea bugetara, deficitul a fostde 3,52% din PIB.

In timp ce veniturile bugetare s-au prabusit cu 7% la sfarsitullunii iulie, cheltuielile totale au urcat cu 7,4%.

Cresterea deficitului dupa opt luni din 2009 releva continuareadeclinului veniturilor incasate la buget si intarzierea ajustariicheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO