Eveniment

Proiectul de regulament privind limitarea riscului de creditare ar putea fi aprobat pana la jumatatea lunii

Proiectul de regulament privind limitarea riscului de creditare ar putea fi aprobat pana la jumatatea lunii

Gradul ridicat de indatorare a romanilor si cresterea restantelor la imprumuturi determina BNR sa limiteze creditarea

01.08.2008, 18:49 14

Proiectul de regulament privind limitarea riscului de creditare la imprumuturile destinate populatiei ar putea fi aprobat pana la jumatatea acestei luni, discutiile urmand sa continue la nivel de experti, a declarat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Sedinta de astazi a fost exclusiv de politica monetara. Nu a fost discutat proiectul de regulament. Discutiile vor continua in perioada urmatoare la nivel de experti. Pana la jumatatea lui august regulamentul ar putea fi aprobat", a spus Vasilescu.
La inceputul lunii iulie, BNR a publicat un proiect de regulament privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, potrivit caruia bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent. De asemenea, proiectul de regulament prevede obligativitatea bancilor sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minimum 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de imprumutator in respectiva perioada.
Prevederile au trezit nemultumirea mai multor bancheri comerciali, existand mai multe intalniri intre acestia si reprezentantii BNR pentru discutarea acestui proiect.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a averitzat ca aplicarea restrictiilor privind creditul de retail in forma propusa de BNR poate conduce la o criza imobiliara din cauza ca ar avea "un impact deosebit" asupra creditului imobiliar, provocand scaderea imprumuturilor.
"Consideram ca aplicarea noilor norme are un impact deosebit asupra creditului imobiliar. Scaderea creditului imobiliar poate conduce, in opinia noastra, la o criza imobiliara", sustin bancherii. Creditul ipotecar si imobiliar a continuat sa incetineasca in mai pentru a sasea luna la rand, cresterea lunara coborand la numai 195 de milioane de lei (53 de milioane de euro), de la un varf de 1,1 miliarde de lei (337 de milioane de euro) inregistrat in noiembrie anul trecut.
In acelasi timp, piata imobiliara a inregistrat in mai si iunie primele scaderi ale numarului de tranzactii, cele din iunie fiind cu 5% mai putine decat in aceeasi luna din 2007.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, a declarat zilele trecute ca din proiect ar putea fi eliminata sintagma "stress test", insa nu si principiul care presupune obligativitatea bancilor de a prezenta clientului si un scadentar pe baza unor ipoteze de crestere a dobanzilor si de depreciere a leului.
"Este posibil ca in proiectul care va ajunge pe masa Consiliului de Administratie sa nu mai apara sintagma 'stress test', dar esenta cuprinsa in ea va ramane. Preocuparea Bancii Nationale ramane pe ideea de transparenta si claritate, asa ca expertii lucreaza la un text care sa fie foarte clar. Clarificarile nu se fac prin reducerea prevederilor, ci prin experimare si s-ar putea ca problema testelor de stres sa fie discutata si stilistic", a spus Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO