Eveniment

PSD in pragul sciziunii de catifea: Cristian Diaconescu a plecat din partid. Se pregateste Marian Sarbu

PSD in pragul sciziunii: Cristian Diaconescu a plecat din partid. Se pregateste Marian Sarbu
25.02.2010, 00:00 123

PSD este in pragul unei rupturi "de catifea", intrezarita decateva luni si accentuata dupa congresul partidului de sambata,cand, invingandu-l pe Mircea Geoana, Victor Ponta a ajuns sefulsocial-democratilor.

Cristian Diaconescu, senator, fost vicepresedinte al PSD,ministru in doua guverne, a parasit ieri partidul, iar la catevaore l-a urmat un alt deputat, Catalin Chereches.

Cinci parlamentari PSD au parasit partidul dupa ce Ponta a ajunssef in PSD, iar surse parlamentare spun ca se asteapta alte plecariimportante, intre cei pregatiti sa faca acest pas fiind fostulministru al muncii, Marian Sarbu, care fusese curtat de TraianBasescu pentru a-si pastra pozitia la Ministerul Muncii intr-unguvern PD-L. Peste 20 de parlamentari au parasit PSD dupa alegerilelegislative. Diaconescu isi retrasese sambata candidatura lapresedintia PSD in favoarea lui Mircea Geoana, un gest care astarnit mirare, intrucat decizia a fost anuntata cu doar catevaminute inainte de inceperea votului pentru alegerea presedinteluisi dupa ce toata ziua isi aparase cauza.

Presa a scris despre un posibil santaj la adresa lui (ar fi fost"filat" de oameni din partid dupa incheierea mandatului de ministrude externe si impotriva sa ar fi existat dovezi care i-ar ficompromis viata privata). Cristian Diaconescu a depus o plangere laParchet pentru elucidarea acestui aspect, dar nu a asteptatrezultatul si a demisionat.

Surse parlamentare sustin ca alti reprezentanti de marca aisocial-democratilor, intre Marian Sarbu (pentru care ar fi pregatitfotoliul de ministru al muncii), se pregatesc sa paraseasca barcaPSD si sa imbratiseze cauza unui nou partid anuntat, format inmajoritate din fosti parlamentari social-democrati, al caror lidereste acum Gabriel Oprea, actualmente ministru al apararii. Oprea,ales parlamentar pe listele PSD, a demisionat anul trecut dupa ce,cateva zile, a fost ministru al internelor.

Scandalul acesta a pornit in urma luptei din PSD privindcontrolul serviciului secret al Internelor, in fruntea caruiaMarian Vanghelie - acum vicepresedinte PSD in urma congresuluipartidului de sambata - l-ar fi dorit pe Catalin Voicu, senator,cercetat penal acum pentru trafic de influenta, in vreme ce Opreaoptase pentru chestorul de politie Virgil Ardelean, supranumit"Vulpea".

Diaconescu nu a dorit sa comenteze decizia sa de demisie, insapotrivit lui Gabriel Oprea, acesta s-a alaturat grupuluiindependentilor din Parlament.

Acestia vor fonda un nou partid care va fi, practic, un satelital PD-L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO