Eveniment

"Slagarul" asigurarii obligatorii a locuintelor, relansat

11.07.2005, 19:38 31

Guvernul a pus iar in discutie asigurarea obligatorie a locuintelor contra cutremurelor si inundatiilor, dupa ce dezastrele din acest an - inundatii, explozii cauzate de acumularile de gaze - au aratat ca oamenii se bazeaza exclusiv pe ajutorul statului pentru acoperirea pagubelor.

"Asigurarea locuintelor va deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, care a precizat ca proiectul nu a fost finalizat si se afla inca in discutii.

In prezent, un comitet alcatuit din reprezentanti ai asiguratorilor (Cristian Constantinescu, presedinte al Uniunii Asiguratorilor si director general al Allianz-Tiriac), ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (Tudor Balta si Mihai Tecau), ai Ministerului Administratiei si Internelor (secretar de stat Radu Popescu) si ai Ministerului Tran-sporturilor, lucreaza la proiectul de lege. "Noi am propus initial introducerea obligativitatii doar la nivel local - in Bucuresti si in regiunile cu riscuri mai mari, dar din contactele pe care le-am avut cu reprezentantii Guvernului a reiesit ca ar fi mai bine ca o asemenea reglementare sa fie data la nivel national, pentru a putea fi intr-adevar aplicata", a spus Nicolae Crisan, presedintele Co-mi-siei de Supraveghere a Asigurarilor.

Proiectul va lua in considerare si rezultatele unui studiu care este acum in derulare, finantat de Banca Mondiala. De fapt, Banca Mondiala a propus guvernului inca de acum trei ani finantarea unui poll de catastraofa - o "asociatie" a asiguratorilor care sa preia riscurile subscrise in mod obligatoriu, dar oficialii de atunci au insistat ca statul sa se implice direct in acest meca-nism, printr-o societate proprie.

In acest moment, sub 10% din locuintele din Romania sunt asigurate contra cutremurului si/sau inunda-tiilor, cu toate ca astfel de polite au un pret foarte mic. O polita de asigurare contra tuturor riscurilor pentru o locuinta la bloc in valoare de 45.000 de euro costa circa 100 de euro pe an. Asigurarea obligatorie ar aduce firmelor de profil incasari de minim 300-400 de milioane de euro. In 2004, piata totala a asigurarilor a fost de circa 850 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO