Eveniment

Raiffeisen Zentralbank ar putea primi o finantare de urgenta de 2 miliarde de euro de la statul austriac

Raiffeisen Zentralbank ar putea primi o finantare de urgenta de 2 miliarde de euro de la statul austriac

Ajutorul pe care il negociaza RZB este mai mic decat cel de 2,7 mld. euro primit de Erste Bank

05.11.2008, 19:20 14

Raiffeisen Zentralbank, actionarul majoritar al Raiffeisen International, intentioneaza sa negocieze cu statul austriac obtinerea unei finantari speciale de pana la doua miliarde de euro, potrivit unei informatii publicate de Reuters.

Raiffeisen International controleaza Raiffeisen Bank Romania, a treia banca de pe piata.
Aranjamentul de finantare ar urma sa fie supus aprobarii actionarilor RZB intr-o AGA extraordinara convocata pentru 25 noiembrie. Raiffeisen ar fi a doua mare banca din Austria care primeste un sprijin financiar din partea statului, dupa Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care a obtinut saptamana trecuta 2,7 mld. euro pentru care va plati o dobanda de 8% pe an.
Andreas Treichl, CEO al Erste, a explicat ca suma a fost determinata pe baza unei planificari foarte detaliate a evolutiei grupului pana in 2010, avand in vedere capitalul necesar pentru finantarea cresterii activelor in urmatorii doi ani.
In acelasi timp, el a precizat ca Erste va continua sa plateasca dividende actionarilor, spre deosebire de banci din vestul Europei care au suspendat acordarea de dividende in contextul in care au primit bani de la guvern pentru a acoperi inclusiv pierderi.
"Suntem foarte atenti cu politica de dividende. Sumele pe care le vom plati nu vor avea un efect dramatic asupra capitalului de baza", a spus Treichl, mentionand ca la plata dividendelor nu va fi luat in calcul castigul obtinut din vanzarea afacerilor cu asigurari, de 1,4 mld. euro.
Atat Erste, cat si Raiffeisen International, au inregistrat adevarate prabusiri ale preturilor actiunilor pe bursa de la Viena in ultima luna.
Ieri, actiunile Erste au pierdut 7%, pretul coborand la 20,35 euro, in timp ce titlurile Raiffeisen International au coborat cu peste 3,5%, pana la
28,93 euro. Ambele banci continua sa fie penalizate de analisti din cauza expunerilor masive pe Europa Centrala si de Est, considerata din ce in ce mai riscanta odata cu deteriorarea situatiei economice din Ungaria si Ucraina.
Analistii bancii americane Morgan Stanley au taiat pretul tinta pentru Raiffeisen International de la 71 de euro la 23,4 euro si au recomandat vanzarea titlurilor tocmai pe baza riscurilor invocate in legatura cu Europa de Sud-Est, Ungaria si Ucraina, in conditiile in care aceste piete aduc circa jumatate din profiturile grupului.
Morgan Stanley considera ca filialele locale ale Raiffeisen s-ar putea confrunta in urmatoarele douasprezece luni cu o criza a creditului care deja mocneste pe fondul scaderii lichiditatii pe pietele respective. In aceste conditii, analistii bancii americane considera ca o consolidare a capitalului ar avea un efect pozitiv. Pe de alta parte, chiar analistii RZB au apreciat recent intr-un raport ca Romania, una dintre cele mai mari piete pentru grup, ar putea fi nevoita sa recurga la un ajutor din partea FMI si a Uniunii Europene.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO