Eveniment

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 8,8% în septembrie, dar inflaţia alimentară goleşte buzunarele ca pe vremea lui Nicolae Văcăroiu

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 8,8% în...

Autor: Iulian Anghel

13.10.2023, 00:05 672

„Inflaţia galopantă este istorie”, s-a lăudat Adrian Vasilescu (BNR), (în opinia săptămânală publicată în ZF), cu o zi înainte ca INS să publice datele despre inflaţie pentru luna  septembrie.

Prima din atribuţiile BNR este chiar temperarea creşterilor de preţuri, că de scăderi nu poate fi, nicidecum, vorba. Aşa că BNR se bucură de reducerea ritmului inflaţiei, dar oamenii care se uită prin rafturi la preţuri nu au nicio mângâiere. Puţini ştiu ce este inflaţia. Dacă rata inflaţiei scade, asta înseamnă că preţurile nu mai cresc ca în trecut, dar de crescut cresc – un plus de 8,8% în septembrie.

În urmă cu trei ani, la această vreme, găseai în piaţa Obor roşii gustoase şi cu 2 lei kilogramul. Acum nu mai găseşti la sub 10 de lei kilogramul, decât dacă le iei ca să le arunci imediat într-o ciorbă. Iar strugurii buni înseamnă 15 lei kilogramul, deşi suntem în plin sezon de recoltat.

Preţul la alimente este cel care “strică piaţa”. Potrivit datelor INS publicate ieri, preţurile la alimente sunt cu 10,3% peste nivelul din septembrie 2022. La  mărfuri au fost cu 6,6% mai mari iar la servicii cu 12,1% mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO