Eveniment

Ratingul României a fost menţinut de Coface la nivelul „B“, printre cele mai reduse din regiune

Ratingul României a fost menţinut de Coface la nivelul...

Autor: Claudia Medrega

21.01.2014, 20:28 236

Compania Coface a menţinut ratingul României la nivelul „B“, printre cele mai reduse din Europa Centrală şi de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Ungariei şi Letoniei. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, cel mai bine plasate sunt Polonia şi Slovacia, cu rating A3.

România este foarte legată de Europa, iar avansul economiei României este slab şi se menţin provocări structurale şi politice, a explicat Yves Zlotowski, economistul-şef al grupului Coface la Conferinţa de Risc de Ţară desfăşurată la Paris. Pe de altă parte, el a arătat că România este o ţară cu potenţial foarte mare.

„Una dintre problemele Europei este creşterea economică slabă. Iar redresarea economiilor europene va fi lentă din cauza procesului de deleveraging. Privind evoluţia la nivel sectorial există încă multe domenii cu risc foarte mare. Dar există multe veşti bune pentru economiile dezvoltate”, a spus Zlotowski.

Coface este ac­tivă pe piaţa asigu­ră­rilor de credit, iar în fiecare trimestru pu­blică evaluările de risc de ţară pentru 157 de ţări, pe baza infor­maţiilor despre comportamentul de plată al firmelor.

Ratingurile Co­face măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregis­trate de companii într-o anumită ţară în con­textul tran­zac­ţiilor sale comerciale pe termen scurt. Eva­luările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a deter­mina riscul de ţară Coface combină perspectivele eco­nomice şi politice ale ţării respective, experienţa de plată Coface şi evaluarea mediului de afaceri. Evaluările se întind pe o scală de şapte ni­veluri, respectiv A1, A2, A3, A4, B, C şi D, unde A1 repre­zintă ratingul cel mai bun, iar D cel mai slab.

Jean-Marc Pillu, directorul general al Coface, a amintit că zona euro a ieşit din recesiune, dar a susţinut că redresarea va fi slabă în această regiune.

Lipsa reformelor structurale este unul dintre motivele care au stat în spatele crizei din zona euro. Şi nu a existat niciun instrument pentru a monitoriza evoluţiile în termeni de com­petitivitate în schema iniţială a zonei euro, a spus Jean-Claude Trichet, fostul preşedinte  al Băncii Centrale Europene, prezent la conferinţa Coface.

Coface estimează o creştere economică de 3% în 2014 la nivel mondial faţă de 2,4% în 2013. Dar economiile ţărilor emergente ar urma să avanseze cu 4,7% după ce anul trecut creşterea a fost de 4,3%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO