Eveniment

Război în Ucraina 1 iunie 2022

Război în Ucraina 1 iunie 2022
02.06.2022, 00:05 86

Cel puţin 7 morţi şi 16 răniţi în urma atacurilor ruseşti în ultimele 24 de ore

Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi alte 16 au fost rănite în Ucraina în ultimele 24 de ore, au declarat miercuri oficialii militari ucraineni, conform CNN. În estul Ucrainei, unde au loc cele mai grele lupte, patru persoane au fost ucise şi cel puţin 10 au fost rănite după ce trupele ruse au vizat lovituri aeriene, rachete şi bombardamente de artilerie asupra mai multor oraşe, inclusiv Severodoneţk şi Sloviansk, se arată într-un comunicat al forţelor operaţionale comune ale armatei ucrainene. În Lugansk şi Doneţk, trupele ruse au bombardat marţi 21 de zone şi au distrus 46 de clădiri civile.

 

Oficialii ruşi vorbesc despre integrarea zonelor ucrainene ocupate în Federaţia Rusă

Media de stat rusă RIA Novosti îl citează pe Serghei Ţekov, membru al Consiliului Federaţiei, care spune că anul acesta ar putea avea loc referendumuri la Herson şi Zaporijjea.

Forţele ruse ocupă o mare parte din Herson, unde luptele continuă, şi o parte din regiunea Zaporijjea. „Cred că toate teritoriile controlate de Rusia au şanse foarte mari de a fi reunite cu Federaţia Rusă. Acestea sunt iniţial teritorii ruseşti“, a spus Ţekov.

 

Kremlinul spune că SUA „pun paie pe foc“ când dau arme Kievului

SUA „pun paie pe foc“ furnizând arme Kievului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia preşedintelui Joe Biden de a furniza Ucrainei sisteme de rachete mai avansate. Autorităţile ucrainene au cerut de multă vreme Statelor Unite să furnizeze sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acţiune. Biden a declarat, marţi, că SUA furnizează Ucrainei sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, pe măsură ce războiul său cu Rusia continuă, scrie CNN.

 

Rusia controlează majoritatea oraşului Severodoneţk

Rusia deţine acum controlul a aproximativ 70% din oraşul cheie din estul Severodoneţk, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk. Serhii Haidai a spus că trupele ucrainene fac acum o retragere tactică în poziţii defensive mai la vest. Preluarea controlului oraşului este un obiectiv cheie al invaziei Rusiei. Acest lucru înseamnă că ruşii au reuşit să controleze aproape toată regiunea Lugansk, una dintre cele două zone care alcătuiesc Donbasul.

 

Germania se angajează să trimită arme Ucrainei

Germania s-a angajat să trimită o serie de arme pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Vorbind miercuri în parlamentul german, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va livra sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune - cele mai moderne din armamentul său - care ar permite Ucrainei să protejeze un întreg oraş mare de atacurile aeriene ruseşti. Scholz a mai promis  că va oferi Ucrainei un radar de urmărire care este capabil să detecteze obuzierele, mortarele şi artileria de rachete inamice - precum şi mai multe lansatoare de rachete.

 

Volodimir Zelenski: Ucraina pierde până la100 de soldaţi în fiecare zi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forţele Kie vului suferă pierderi. Sunt până la 100 de morţi şi 500 de răniţi în fiecare zi. „Situaţia este foarte dificilă, pierdem 60-100 de soldaţi pe zi ca morţi în luptă şi în jur de 500 de persoane ca răniţi în luptă. Aşa că ne menţinem perimetrele defensive. Cea mai dificilă situaţie este în estul Ucrainei şi în sudul Doneţkului şi Luganskului“, a declarat Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune american Newsmax, citat de The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO