Eveniment

Război în Ucraina 2 iunie 2022

Război în Ucraina 2 iunie 2022
03.06.2022, 00:05 65

Preşedintele Zelenski: Circa 20% din Ucraina se află sub controlul Rusiei

O cincime din teritoriul ucrainean se află sub controlul Rusiei, Donbasul fiind aproape în întregime distrus, a spus preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski, adresându-se parlamentarilor Luxemburgului, conform CNN. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanţilor, aproape 125 de mii de kilometri pătraţi. Aceasta este mult mai mare decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux la un loc, a spus Zelenski.

 

Câteva zone din regiunea Doneţk  sunt sub foc de rachete constant

Câteva zone din regiunea Doneţk din estul Ucrainei sunt sub foc constant de rachete, a declarat joi Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare Doneţk. Oraşele Bahmut şi Sloviansk se numără printre zonele bombardate, a spus el.  De asemenea, Kyrylenko a spus că trupele ruse se deplasează pe direcţia Liman-Izium pentru a captura teritoriile Sloviansk şi Kramatorsk, iar autostrada de la Bahmut la Lisiciansk rămâne sub focul inamicului, conform CNN.

 

Ucrainenii sunt „închişi şi executaţi“ în Mariupol, oraş controlat de ruşi

Voluntarii şi oficialii ucrainenii care refuză să colaboreze cu autorităţile ruse din oraşul ocupat Mariupol şi din satele din apropiere sunt închişi şi executaţi, informează consiliul oraşului Mariupol, conform BBC. O postare pe Telegram a autorităţii, care îl citează pe primarul Vadim Boicenko, spune că o falsă instanţă a Republicii Populare Doneţk l-a condamnat pe şeful unui sat de pe coasta mării Azov la 10 ani de închisoare, în timp ce cel puţin un funcţionar public a fost condamnat la executare prin împuşcare. Zeci de voluntari care au ajutat la evacuarea rezidenţilor şi au încercat să livreze hrană şi apă în Mariupol în martie şi aprilie sunt deţinuţi şi ei în închisoarea Olenivka.

 

Ucraina face apel pentru redeschiderea porturilor pentru a exporta cereale

Ministerul de Externe ucrainean declară că colaborează cu alte ţări în cadrul unei campanii de a pune capăt blocadei navale ruseşti a porturilor sale, astfel încât exporturile de cereale să se poată relua. Kievul spune că doreşte ca ONU să intervină pentru a-şi restabili accesul la Marea Neagră, astfel încât să poată relua livrările de produse agricole. Navele ruseşti împiedică navele ucrainene să părăsească porturile, ceea ce înseamnă că milioane de tone de cereale nu pot fi livrate. Multe ţări se confruntă acum cu o penurie de grâu, iar lipsa aprovizionării contribuie la creşterea preţurilor la alimentele de bază.

 

Sute de oameni se ascund în adăposturile antiaeriene de sub uzina chimică din Severodoneţk

Aproximativ 800 de persoane se ascund în mai multe adăposturi antiaeriene de sub fabrica de produse chimice Azot din Severodoneţk, care a fost vizată de atacurile ruseşti cu rachete, a declarat Serhiy Haidai, şeful administraţiei militare din regiunea Lugansk.

Haidai a declarat joi pentru CNN că localnicii au căutat adăpost în adăposturile antiaeriene de sub fabrică. Sunt localnici acolo, oameni cărora li s-a cerut să părăsească oraşul, dar au refuzat. Sunt şi copii acolo, dar nu mulţi dintre ei.

 

Presa de stat din Rusia: Mai mult de 1,6 milioane de persoane au intrat în Rusia din Ucraina

Peste 1,6 milioane de oameni din Ucraina şi din republicile separatiste din regiunea Donbas au intrat în Rusia de la începutul invaziei Kremlinului, scrie CNN, citând agenţia de ştiri de stat rusă TASS. �Încă de miercuri dimineaţă, peste 1,6 milioane de oameni, inclusiv aproape 263.000 de copii, au trecut graniţa�, a scris sursa citată.  CNN afirmă că nu poate confirma numărul de persoane care au trecut frontiera, dar cifrele sunt similare cu estimările oficiale ucrainene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO