Eveniment

Reducerea afacerilor si profiturile in cadere se vad in impozite: -7% la veniturile bugetare in T1. Cum comentati?

10.04.2009, 00:00 16

Accesul mai dificil la finantari, reducerea consumului si diminuarea profiturilor au determinat continuarea tendintei de scadere a incasarilor bugetare.

In primul trimestru principalele venituri bugetare, colectate la bugetele de stat, pensii, somaj si asigurari de sanatate, au scazut cu circa 7% fata de sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut, la 32,6 mld. lei, nivelul fiind si sub programul initial al Ministerului Finantelor, cu 5,5%.
Daca la inceputul anului, autoritatile erau optimiste in legatura cu evolutia incasarilor bugetare din acest an, estimand venituri mai mari cu 18%, acum si-au mai temperat asteptarile. Analistii continua insa sa sustina ca este greu de crezut ca s-ar putea inregistra o crestere a colectarilor in conditiile in care companiile anunta reducerea productiei si disponibilizari.
„Companiile si-au redus cifrele de afaceri, iar profitabilitatea este in cadere libera si asta se vede la nivelul impozitelor colectate. Accesul mai dificil la credite a dus si la reducerea consumului de bunuri si servicii, ceea ce se reflecta in diminuarea incasarilor din TVA, dar si a sumelor colectate din impozitarea profiturilor din retail", a explicat Dragos Cabat, presedintele CFA.
In plus, firmele au utilizat tot mai mult creditul fiscal si nu si-au platit taxele in conditiile in care nu au mai avut acces la finantari, bancile reducandu-si liniile de creditare.
Cea mai accentuata corectie s-a inregistrat in primul trimestru la nivelul incasarilor din TVA, resursa principala a bugetului de stat, colectarile coborand cu 16,8%, la 8,5 mld. lei. Si la nivelul impozitului pe profit se observa o scadere importanta, de 13,6%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 2,1 mld. de lei, potrivit ANAF. La jumatatea lunii februarie numeroase firme au depus declaratia anuala de impozit pe profit din care a rezultat un impozit mai mic decat cel declarat si platit pe primele trei trimestre din 2008, astfel ca au solicitat restituirea sau compensarea cu alte impozite.
O evolutie divergenta apare in cazul impozitului pe venit si salarii, care a adus in primul trimestru cu 21,2% mai multi bani la buget, respectiv 4,9 mld. lei.
O crestere a incasarilor se observa si la bugetul asigurarilor sociale de stat, unde veniturile au urcat cu 13%, in timp ce la bugetul de somaj colectarile au scazut cu 35,4%.
Analistii estimeaza ca trendul de scadere a incasarilor bugetare va continua in conditiile in care si economia este pe o panta descendenta. Desi in ianuarie s-a inregistrat un usor excedent, bugetul a trecut pe deficit la sfarsitul lunii februarie, dezechilibrul reprezentand 0,63% din PIB.
Bugetul va fi rectificat pe un deficit de 4,6% din PIB, fata de 2% stabilit initial.

De ce intarzie rambursarea TVA
Inspectia fiscala realizata anterior rambursarii TVA este ingreunata de numarul insuficient de personal si de faptul ca multi contribuabili au activitati in mai multe judete, a declarat ieri Robert Hofnar, director in Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). „Este o problema si de personal, dar exista si o problema a tipului de activitate pe care o au contribuabilii", a afirmat Hofnar. In opinia lui Daniel Anghel, partener taxe indirecte PricewaterhouseCooper, una din cauzele principale pentru intarzieri este documentatia excesiva care se cere pentru rambursarea TVA. „Cred ca se pune foarte mult accent pe forma si nu pe fond. Inspectorii fiscali nu stiu sa controleze. (...) Avem cazuri in care se cere un camion de documente. Sunt state membre care efectueaza acest control electronic", a spus Anghel. ANAF a anuntat zilele trecute ca rambursarile intarziate de TVA catre contribuabili au crescut in martie cu 15,5%. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO