Eveniment

Reguli noi pentru contractele de achiziţie publică din fonduri UE

Autor: Ovidiu Bărbulescu

12.06.2011, 23:31 631

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi MonitorizareaAchiziţiilor Publice (ANRMAP) a restrâns atribuţiile autorităţilorde management la verificarea criteriilor de atribuire acontractelor finanţate şi de UE, argumentând că acestea impun înprezent firmelor, în mod nejustificat, să fie înscrise în SEAP şisă aibă un birou de achiziţii pentru a candida la astfel deproiecte.

Autorităţile de management nu vor mai cere astfel firmelorprivate să se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP), să aibă un departament de achiziţii sau să urmeze proceduride achiziţii publice în derularea proiectelor cu fonduristructurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat decriterii la atribuirea acestor proiecte.

Noile reguli vor fi valabile în cazul contractelor de achiziţiepublică, de concesiune de lucrări sau de servicii finanţate dinfonduri structurale. Firmele private vor intra sub incidenţa OUG34/2006 privind achiziţiile publice numai în cazul contractelor delucrări sau de servicii finanţate ori subvenţionate de stat înproporţie mai mare de 50%, al contractelor de lucrări în valoaremai mare de 4,8 milioane euro sau al contractului de servicii învaloare de peste 193.000 euro. Modificarea a fost argumentată depreşedintele ANRMAP Cristina Trăilă prin faptul că autorităţile demanagement au extins şi firmelor private, fără o bază legală, darprin elaborarea unor ghiduri sau manuale de candidatură laproiectele europene, prevederile din OUG 34/2006 privindachiziţiile publice, aplicabile doar autorităţilorcontractante.

"Elaborarea unor liste unice de elemente care trebuie verificatela atribuirea acestor contracte a fost necesară, printre altele,deoarece autorităţile de management impuneau prevederi ale OUG34/2006 tuturor entităţilor private, dar care nu au calitatea deautoritate contractantă. Aplicarea acestor prevederi pentruentităţile private a fost însă excesivă şi a îngreunat derulareamultor contracte finanţate din fonduri structurale", a spusTrăilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO