Eveniment

Remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi asimilata salariilor

02.04.2007, 18:43 1349

Perioada exercitarii mandatului de director va fi considerata vechime in munca, iar remuneratia primita va fi asimilata salariului, avand acelasi regim fiscal in ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, potrivit ultimelor propuneri de modificare a legii societatilor comerciale.
"Din punct de vedere fiscal, al obligatiilor decurgand pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, asigurari pentru concedii medicale, somaj, remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului", se mentioneaza in forma finala a proiectului de modificare a legii companiilor, care urmeaza sa fie discutat in Guvern.
Modificarile aduse legii societatilor comerciale si intrate in vigoare la inceputul lunii decembrie a anului trecut au fost criticate de unii oameni de afaceri, deoarece interzic administratorilor si directorilor sa aiba contracte de munca cu societatile pe care le conduc. Astfel, administratorii si directorii pot incheia doar contracte de administrare sau management.
"Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului", se precizeaza in legea in vigoare.
Proiectul nu modifica aceste prevederi, ci aduce completari si clarificari legate de faptul ca remuneratia incasata de directori are, din punctul de vedere al tratamentului fiscal si al drepturilor de asigurari sociale, regimul unui venit salarial.
Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este, proiectul eliminand exceptia din legea in vigoare care stabileste ca daca asociatul unic are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie, nu poate fi salariat.
O alta modificare adusa legii este legata de administratorul independent, AGA urmand sa fie cea care decide daca un administrator se afla intr-o situatie care ar putea da nastere unui conflict de interese ce i-ar afecta obiectivitatea.
Un administrator poate fi considerat independent doar daca nu are relatii de afaceri, de familie sau de alta natura cu societatea, cu actionarul ei semnificativi sau cu organele de conducere ale uneia sau ale celuilalt, care sa dea nastere la un conflict de interese. Actul normativ pentru modificarea legii societatilor comerciale a intrat in vigoare la 1 decembrie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO