Eveniment

Repatrierea profiturilor este de vina pentru deficitul extern. Cum comentati?

01.04.2009, 18:50 63

Retragerile de profituri ale investitorilor straini din Romania au avut cea mai puternica influenta asupra deficitului de cont curent din luna ianuarie, care a ajuns la 525 mil. euro.

Astfel, investitorii straini au retras in prima luna a anului 539 mil. euro din profiturile obtinute in Romania, cu 23% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce deficitul balantei comerciale a fost de doar 260 mil. euro, de patru ori mai putin decat in ianuarie 2008, potrivit unui raport publicat de BNR.
Cele doua iesiri au fost compensate de intrari de 400 mil. euro de la romanii care muncesc in strainatate, ajustate insa in jos cu 100 mil. euro de iesirile din transferuri administrative, probabil plati catre Uniunea Europeana.
Analistii sustin ca era de asteptat sa creasca aportul dividendelor si profiturilor repatriate la deficitul de cont curent, cu sau fara criza financiara si economica, fenomen normal observat si la nivelul altor tari.
Deficitul de cont curent a fost in prima luna din 2008 de 1,1 mld. euro, fiind determinat in principal de dezechilibrul balantei comerciale, de 1 mld. de euro.
In ianuarie 2009, soldul deficitului extern s-a injumatatit fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 525 mil. euro, cel mai scazut nivel lunar din ultimii trei ani.
Daca in anii trecuti „marele vinovat" pentru cresterea deficitului de cont curent la niveluri foarte ridicate a fost deficitul balantei comerciale, de aceasta data dezechilibrul dintre exporturi si importuri a avut o contributie favorabila la ajustarea dezechilibrului extern.
Scaderea deficitului comercial nu a venit insa ca efect al cresterii exporturilor, ci prin reducerea importurilor, odata cu scaderea cererii interne din Romania.
Partea pozitiva este ca deficitul de cont curent a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au urcat in ianuarie la 912 mil. euro, comparativ cu 603 mil. euro in ianuarie 2008.
Pentru acest an este estimata continuarea tendintei de ajustare a deficitului de cont curent, de la 12,5% din PIB in 2008 la 7%-8% din PIB. Iar investitiile straine directe ar urma sa se injumatateasca in acest an, la 4-4,5 mld. euro, potrivit estimarilor oficialilor BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO