Eveniment

Retailul a crescut modest in aprilie

06.06.2007, 20:19 12

Vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut modest si in luna aprilie, cu doar 14,1% fata de aprilie 2006, unul dintre cele mai reduse ritmuri din ultima perioada.
Ritmul este identic cu cel din luna martie si in usoara revenire fata de primele doua luni.
Per total in primele patru luni, vanzarile din retail au crescut cu 7,2% fata de primele patru luni din 2006.
Anul trecut, comertul cu amanuntul a inregistrat un ritm de crestere de 24%, dupa care a incetinit la inceputul acestui an, pe fondul proviziilor si stocurilor facute de populatie de teama unor eventuale scumpiri cauzate de aderarea la UE la 1 ianuarie.
Fata de martie, cifra de afaceri din retail a crescut in aprilie cu 1,3%, sustinuta preponderent de vanzarea produselor nealimentare, in timp ce comertul cu autovehicule si carburanti a avut un avans de 11,9%.
Comercializarea produselor nealimentare a avut un plus de 12,9%, in luna aprilie, dar volumul cifrei de afaceri la produsele alimentare, bauturi si tutun a consemnat o scadere de 10,8%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule continua dinamica inalta din ultimele luni, cifrele din ultimul an (aprilie 2007/aprilie 2006) indicand o crestere cu 54,8%.
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a sporit cu 67%, iar vanzarea de autovehicule a adus comerciantilor venituri mai mari cu 48,5%.
Cumulat pe primele patru luni, comertul cu autovehicule si carburanti a avut o cifra de afaceri mai mare cu 57,4% decat in perioada ianuarie - aprilie 2006.
Potrivit datelor INS, valoarea lucrarilor de constructii a crescut, in aprilie, cu 14,2% fata de luna precedenta si cu 34,9% comparativ cu aprilie 2006, avansul pe primele patru luni cumulat fiind de peste 30%.
Comparativ cu luna martie, lucrarile de constructii au inregistrat cresteri la toate tipurile de constructii - cladiri rezidentiale (+ 41,6%), cladiri nerezidentiale (+20,5%) si constructii ingineresti (+4,7%).
De asemenea, majorarea valorii fata de aprilie 2006 a fost consemnata pe toate tipurile de constructii, cladiri nerezidentiale (+46,6%), cladiri rezidentiale (+35,9%) si constructii ingineresti (+29,4%).
In raport cu luna corespunzatoare de anul trecut, lucrarile de constructii noi au crescut cu 38,3%, lucrarile de intretinere si reparatii curente au avut un plus de 30,1%, iar lucrarile de reparatii capitale au urcat cu 30%.
In primele patru luni, cel mai mare avans s-a inregistrat la cladiri nerezidentiale (+35,7%), urmate de constructiile ingineresti (+30,3%) si lucrarile executate la cladiri rezidentiale (+22%).

Serviciile au urcat cu 7,9% in trimestrul I

Serviciile au inregistrat o crestere de 6,5% in primul trimestru, iar PIB (economia) a crescut cu 5,8%, noteaza Eurostat, biroul statistic al UE. Datele difera usor de cele prezentate de Institutul National de Statistica, in care PIB crescuse in primul trimestru cu 6%. Conform Eurostat, care a publicat datele privind ramurile economice inainte INS (date ce sunt asteptate vineri), in T1 industria a crescut cu 7,9%, agricultura cu 8,7%, constructiile cu 30,7%, iar impozitele nete au scazut cu 7,7%. "Vestea buna o reprezinta o mutare a cresterii de pe partea de cerere, de consum, spre oferta, adica in industrie si constructii", subliniaza Ionut Dumitru, directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank. Consumul privat a crescut cu 12,1%, iar investitiile cu 17,2%, mai arata datele Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO