Eveniment

Reteaua de iluminat a Clujului nu se afla in administrarea Primariei

10.08.2004, 00:00 22

Reteaua de iluminat a municipiului Cluj-Napoca nu se afla in administrarea Primariei, astfel ca obiectul contractului de aproape 7 mil. euro pe care municipalitatea clujeana urma sa-l incheie cu firma austriaca Va Tech Elin EBG, suspendat saptamana trecuta, nu exista.
Primaria Cluj-Napoca nu a prezentat nici pana acum vreun document legat de licitatia din 1999 pentru atribuirea contractului de gestionare a iluminatului public. Primarul Emil Boc a declarat insa, ca, dupa ce se va lamuri asupra situatiei, va face publice toate datele legate de contractul cu firma austriaca.
"Ieri a venit la Primarie o delegatie condusa de un director de la Va Tech si a trebuit sa le explic ca nu pot semna acest contract pana nu se clarifica toate problemele ridicate de presa. Ma bucur ca Ziarul Clujeanului a sesizat posibilele nereguli si voi verifica toate documentele amanuntit, mai ales ca, fiind noi in administratie, nu cunoastem detaliile acestui contract", a declarat Boc.
Un alt lucru inca neclar se refera la gestionarea retelelor iluminatului public. Potrivit ordonantei privind organizarea si functionarea serviciilor de iluminat public, retelele trebuie sa treaca in administrarea municipalitatilor, ceea ce nu s-a realizat, inca, la Cluj.
"Asteptam precizari de la Bucuresti in ceea ce priveste predarea retelelor de iluminat public, deoarece, in unele cazuri, acestea se suprapun peste cele de consum casnic. Pana atunci, retelele sunt ale noastre, Primaria are doar corpurile de iluminat si lampile", a declarat inginerul-sef Constantin Rusu, din cadrul sucursalei de distributie Cluj a Electrica.
Deoarece sistemul de iluminat public este inca in administrarea Electrica, firmele care vor sa intervina in retea trebuie sa fie atestate de catre Electrica Bucuresti si sa incheie o conventie de exploatare cu gestionarul, in acest caz cu Electrica Cluj, sucursala de servicii. Va Tech nu a incheiat, deocamdata, o asemenea conventie.
"Orice decizie voi lua, risc sa fiu dat in judecata. Hotararea Consiliului Local ma obliga sa semnez contractul. Nu-l semnez, ma pot da in judecata austriecii. Il semnez, procesul poate fi intentat de alte firme. Iar hotararea, fiind de anul trecut, nu mai poate fi atacata in contencios", a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe firme romanesti sunt interesate de gestionarea iluminatului public din Cluj- Napoca. Elba Timisoara si Flash Trading House au trimis deja noii administratii locale scrisori de intentie, iar seful sucursalei de servicii a Electrica Cluj, Gavril Goia, a avut o intrevedere in acest sens cu viceprimarul Adrian Popa.
Potrivit unor surse locale, ar fi existat o licitatie in 1999, care ar fi fost castigata de Flash Trading House, din Bucuresti, impreuna cu compania franceza ETDE. Dupa o prospectare amanuntita a pietei, ulterioara licitatiei, francezii ar fi decis, insa, retragerea din Cluj.
Alesii locali nu isi mai amintesc cum s-a ajuns de la licitatie la negocierea directa cu firma din Austria. Fostii consilieri Somogyi Gyula, Molnos Lajos si Mircea Cretu isi amintesc din vizita efectuata la Viena, pe banii Va Tech, cateva cartiere iluminate de firma si sediul acesteia, dar nu prea pot explica cum s-a ajuns la societatea austriaca. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO