Eveniment

Returnarea CASS reţinute la pensii în acest an ar necesita 650 de milioane de lei

Returnarea CASS reţinute la pensii în acest an ar necesita 650 de milioane de lei

Peste 200 de persoane au stat la coadă, miercuri, 18 aprilie 2012, la Tribunalul Argeş (Piteşti), pentru a depune plângeri prin care cer anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5% pentru contribuţiile de sănătate

Autor: Alexandru Moise - Mediafax

24.04.2012, 00:03 618

Până la 1 ianuarie 2011, doar pensionarii care câştigau mai mult de 1.000 de lei plăteau CASS, şi anume 5,5% din diferenţa rezultată între pensie şi 1.000 de lei.

După 1 ianuarie 2011, pragul a coborât la 740 de lei, dar contribuţia de 5,5% s-a extins asupra întregii pensii. Pensiile mai mici de 740 de lei sunt scutite. Conform deciziei Curţii Constituţionale, contribuţia de 5,5% trebuia aplicată pe diferenţa între pensie şi limita de 740 de lei.

În 2010 au mers la Casa de Asigurări de Sănătate 282 milioane de lei de la pensionari, iar în urma modificărilor din 2011 în acel an au mers 1,69 mld. lei. Pentru 2012 Casa se aştepta să strângă 1,4 mld. lei.

Dacă guvernul va fi nevoit să plătească şi sumele strânse anterior în mod neconsti­tuţional, va trebui să returneze cel puţin un miliard de lei pentru 2011 (240 milioane de euro).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat ieri agenţiei MEDIAFAX că Guvernul analizează situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale (CC).

"Guvernul analizează situaţia legală şi financiară apărută în urma deciziei Curţii", a spus Suciu, fără alte detalii.

Surse politice au declarat în acelaşi timp agenţiei MEDIAFAX că datele analizate la nivelul Guvernului relevă că numai pentru returnarea contribuţiilor de asigurări sociale reţinute pensionarilor în acest an şi identificate drept neconstituţionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care în interiorul coaliţiei sunt opinii divergente.

"Unii membri ai coaliţiei insistă pentru returnarea contribuţiilor reţinute pensio­narilor sub acest plafon de 740 de lei, chiar şi eşalonat, iar alţii amintesc că legea nu acţionează retroactiv şi solicită ca, dacă sunt identificate fonduri disponibile, banii să fie folosiţi pentru recuperarea salarială în sectorul bugetar şi nu pentru pensii", au arătat sursele.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate. În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mari de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Ministrul muncii Claudia Boghicevici a declarat vineri că pensiile sub 740 de lei nu sunt afectat de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumelor plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile apli­cându-se doar pentru viitor.

Uniunea Naţională a Judecătorilor a solicitat Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănă­tate declarată neconstituţională de CCR, avertizând că un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii secţiilor de soluţionare a conflictelor de muncă.

Un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România a depus luni la Guvern un memoriu prin care îi solicită premierului Mihai Răzvan Un­gureanu o întrevedere pe tema returnării contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către pensionari.

Potrivit memoriului depus la Guvern, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensio­narilor din România doreşte să îi prezinte premierului Ungureanu soluţiile pe care le consideră necesare cu privire la returnarea contribuţiilor de asigurări sociale plătite de persoane cu pensii peste 740 de lei, în vederea depăşirii situaţiei apărute ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO