Eveniment

Reuters: Reforma pensiilor va dezvolta piata financiara

23.01.2008, 19:00 15

Reforma sistemului de pensii din Romania, cea mai ampla de la caderea comunismului, poate contribui la dezvoltarea pietei financiare si la crearea unei baze solide pentru investitorii locali, comenteaza Reuters.
Succesul reformei va depinde in mare masura de rapiditatea cu care emitentii de instrumente financiare vor satisface cererea venita din partea fondurilor de pensii, care ar putea colecta, in urmatorii opt ani, contributii de peste 2 mld. euro.
In prezent, oportunitatile de investitii sunt limitate, intrucat nu exista o piata secundara de obligatiuni guvernamentale, emisiunile de titluri de trezorerie sunt reduse, iar bursa are o capitalizare de numai 20 mld. euro.
Aceasta lipsa de diversitate ar putea afecta profiturile fondurilor de pensii, considera analistii, dar, pe termen lung, reforma sistemului va incuraja efectuarea unor noi emisiuni de instrumente financiare din partea organismelor guvernamentale, a autoritatilor locale si a companiilor.
"Reforma va fi deosebit de importanta pentru dezvoltarea pietei de capital", a declarat Jonathan Woollett, directorul pentru finante structurate si securitizare la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutie implicata, indirect, la trei fonduri de pensii private din Romania.
"In alte state, dupa reforma, au fost introduse obligatiuni ipotecare, municipale si corporatiste si a avut loc o dezvoltare mai ampla a pietei locale de capital. Banii trebuie sa se duca undeva", a spus Woollett. Unii manageri de fonduri considera ca Romania nu este pregatita pentru reforma pensiilor, intrucat pietele nu sunt suficient de mari si sigure. "Este o problema de marime, dar si de siguranta. Acesta este motivul pentru care pana la 30% din plasamentele fondurilor vor fi facute pe piata europeana, unde diversitatea este mai mare", a declarat Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels