Eveniment

„Riscul asumat“ al CEZ de a începe lucrările la Cogealac s-a lăsat cu cinci împuşcături

„Riscul asumat“ al CEZ de a începe lucrările la Cogealac s-a lăsat cu cinci împuşcături

Jan Veskrna, şeful CEZ

26.07.2010, 23:09 277

Cinci persoane au fost împuşcate ieri cu gloanţe de cauciuc, înurma unui conflict izbucnit între primarul şi localnicii comuneiCogealac (Constanţa) şi cehii de la firma CEZ, care construiesc unparc eolian în comună.
Reprezentanţii firmei de pază Romnaţional, care are contractîncheiat cu dezvoltatorii proiectului, spun că agenţii care auintervenit nu au făcut decât să se apere şi să respecte clauzeledin contract. Cu toate acestea, şeful CEZ, Jan Veskrna, a declaratanterior că începerea lucrărilor "este un risc asumat" şi a datdrumul la lucrări, deşi încă se află în proces cu primăria şisituaţia nu era clară, aşa cum a fost în cazul investiţiei de laFântânele, pentru că "fiecare lună de întârziere costă".
Între primarul din Cogealac şi CEZ există un conflict mai vechi,întrucât reprezentanţii companiilor CEZ şi partenerii lor,Continental Wind Partners (CWP), spun că primăria refuză să le deaaprobarea pentru consolidarea drumurilor de exploatare, documentnecesar pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. CEZ a demaratlucrările la parcul eolian de la Cogealac cu o întârziere de treiluni, după ce a finalizat instalarea a 115 turbine eoliene înparcul de la Fântânele.
Veskrna, directorul executiv al CEZ România, companie carederulează investiţia de 1,1 miliarde de euro în cele două proiecteeoliene din Dobrogea, de la Cogealac şi Fântânele, a declaratpentru ZF că firma a început propria investigaţie în cazulscandalului izbucnit astăzi pe şantierul de la Cogealac.
"Am fost informaţi că nişte localnici au intrat în zona deconstrucţie de la Cogealac. Era de datoria firmei de pază să păzească echipamentele care sunt foarte scumpe şi oamenii caremunceau acolo", a spus Veskrna.
Firma de pază angajată de CEZ pentru acest proiect este RomnaţionalSRL din Constanţa, controlată de Zagaevschi Iulian. În 2009,compania a avut o cifră de afaceri de 900.000 de euro şi 165 deangajaţi. Reprezentanţii Romnaţional au precizat că cele 70 - 80 depersoane care îl în soţeau pe primarul comunei au vrut săintimideze activitatea derulată de cehii de la CEZ.
"Conform contractului pe care îl avem încheiat cu constructorii,noi trebuie să apărăm lotul. Agenţii mei au cedat iniţial, însăoamenii erau de o agresivitate feroce şi au vrut
să-i gonească de acolo. Au fost injurii, aruncări de pietre, deşise aflau pe câmp, pe locurile marcate de constructori.", susţineIulian Zagaevschi, acţionarul firmei Romnaţional din Constanţa.Zagaevschi a mai precizat că în contractul încheiat cu CEZ scrieclar că agenţii de pază au obligativitatea să apere zona şi că nuau voie să permită intrarea în obiectiv a persoanelor neautorizate,însă cei care îl însoţeau pe primar au început să dărâmeamenajările constructorilor.

CEZ: Dacă paza a acţionat conform contractului, o vomproteja. Dacă nu, vor pleca
"Facem investigaţiile noastre. Dacă paza a acţionat conformcontractului, o vom proteja. Dacă a fost o reacţie nepotrivită, vorpleca", a mai spus directorul CEZ, care a precizat că firma deţineautorizaţia de construcţie pentru Cogealac, dar că nu poate furnizaîncă date privind motivele pentru care localnicii au încercat săintre pe şantierul CEZ.
Comisarul Adrian Rapotan, adjunct şef în cadrul Inspectoratului dePoliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, citat de Mediafax, a spus căprimarul din Cogealac, Hristu Cati, împreună cu câteva zeci depersoane intenţionau să amendeze CEZ pe motiv că nu au autorizaţiede construcţie. Aceştia nu au fost lăsaţi să treacă de gardulsocietăţii, pe motiv că este proprietate privată. "Am mai avutaccidente, dar nu la un astfel de nivel de violenţă", a conchisVeskrna, care a mai spus că proiectul este întârziat cu un an dincauza problemelor cu autorităţile locale.
CWP, compania americană care dezvoltă alături de cehii de la CEZcel mai mare parc eolian din Europa localizat în comunele Fântâneleşi Cogealac, a anunţat în urmă cu o lună că lucrările la partea adoua a proiectului, la Cogealac, ar putea fi finalizate înurmătorii doi ani, întârzierile intervenind pe fondul problemelorpe care investitorii le au cu primăria comunei. Mike Scholey,directorul general executiv al CWP, a declarat anterior că primarulcomunei a închiriat anumite terenuri către alţi investitori -Eolica - o firmă concurentă de dezvoltare de proiecteeoliene.
Primăria Cogealac şi primarul comunei au înaintat aproximativ 30 deprocese împotriva CEZ România, iar dosarele se află încă îninstanţă, ceea ce înseamnă că primarul nu poate da amenzi.
CEZ are toate avizele necesare pentru desfăşurarea proiectului, iarangajaţii firmei de pază au drept de port armă, a declarat aseară,pentru Mediafax, Cosmina Marin, purtător de cuvânt al CEZ. Până laînchiderea ediţiei, primarul comunei Cogealac nu a putut ficontactat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO