Riscul de intrare în faliment al României este la minimul ultimilor opt ani. Indicatorul de referinţă CDS a coborât în octombrie spre 100 de puncte. În criză CDS-ul era de 700 de puncte

25 oct 2016 Autor: Claudia Medrega

România continuă să fie privită de pieţele externe ca un plasament cu grad mai scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor (credit default swap) coborând în octombrie spre 100 de puncte de bază, la minimul ultimilor opt ani.

CDS-urile reflectă evoluţia percepţiei investitorilor, respectiv a gradului de neîncredere într-un anumit emitent, devenind în anii de criză unul dintre cei mai vizibili indicatori ai capacităţii unei ţări de a se finanţa de pe pieţele de capital. La începutul crizei economice mondiale cotaţia CDS în cazul României a sărit şi peste 700 de puncte de bază.

Nivelul CDS-urilor influenţează costul finanţării externe, iar în cazul scăderii statul poate împrumuta fonduri la costuri mai mici, în timp ce băncile locale pot atrage mai ieftin linii de credit de la băncile-mamă.

În ultimii ani costurile la care s-a împrumutat România au ajuns pentru unele scadenţe chiar la minime istorice. În primăvara anului 2008 România se împrumuta pe 10 ani în euro la 6,8%.

La sfârşitul lunii septembrie 2016, România a reuşit să împrumute 1 mld. euro pe 12 ani la cel mai scăzut cost, de doar 2,15%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2016

 
Cuvinte cheie:
faliment
, Romania
, banci
, costuri
, imprumut
, criza
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide