Eveniment

Ritmul de crestere al productiei industriale a coborat la 6,7% in august

Ritmul de crestere al productiei industriale a coborat la 6,7% in august

Click pentru imaginea marita

11.10.2006, 18:33 53

Ritmul de crestere al productiei industriale a coborat pana la 6,7% in august, de la peste 10% in cele trei luni anterioare, dar ramane pe un palier care da posibilitatea obtinerii unei cresteri de 7% pe tot anul, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
"E bine. Este conform estimarilor, daca se ia in calcul un ritmul anual de crestere. Se poate lua in considerare ca revine contributia productiei industriale la PIB", a spus Lucian Liviu Albu, directorul general al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.
Conform Comisiei Nationale de Prognoza, productia industriala ar urma sa creasca anul acesta cu 6,1%. Pe primele opt luni, productia industriala a avut un ritm de crestere de aproape 7%, un nivel apropiat de cel al cresterii economice de pe primele sase luni ale acestui an, de 7,4%.
Recent, oficiali guvernamentali au estimat ca produsul intern brut ar putea creste anul acesta cu peste 8%, impulsionat de agricultura si constructii.
In 2005, productia industriala a crescut cu 2%, fata de o crestere a PIB de 4,1%.
Cu un ritm de crestere de 7-8% - mai inalt este adevarat, fata de anul anterior -, industria inca nu poate face fata ritmului galopant al consumului, astfel incat deficitul comercial si deci deficitul de cont curent se adancesc.
Vanzarile din comertul cu amanuntul, care reflecta evolutia consumului, si-au continuat si in august ritmul rapid de crestere, majorandu-se cu 23% fata de aceeasi luna a anului anterior, astfel incat la opt luni cresterea este de 25%.
"Se dezmorteste oferta nationala. Dar doar reducerea gap-ului intre exporturi si importuri va da certitudinea unei cresteri sanatoase", a mai spus Lucian Liviu Albu.
Cele mai inalte cresteri pe primele opt luni ale acestui an sunt ale productiei de mobila si de mijloace de transport rutier, de 22% si, respectiv, 18%. Industria de mobila creste pe baza cererii interne, dupa ce producatorii s-au reorientat catre piata autohtona, in conditiile in care exporturile au devenit neprofitabile datorita scaderii euro fata de leu.
In schimb industria de mijloace de transport este impulsionata de vanzarile Dacia Logan, dar si de exporturile producatorilor de componente auto care s-au instalat in vestul tarii. De asemenea, o rata buna de crestere inregistreaza la opt luni productia de alimente si bauturi, de 16% (plus 12% in august). Acesta este cel mai bun an al industriei agroalimentare din 1990 incoace. Este foarte probabil ca investitiile mari in lanturi de retail, care cauta sa se aprovizioneze din ce in ce mai mult de la producatori locali, din ratiuni de costuri, sa fi impulsionat industria agro-alimentara.
Marile lanturi de retail castiga din volume mari si marje mici, spre deosebire de magazinele mai mici care au dominat pana acum retail-ul, ce prefera marje mai mari la produse din import.
Cele mai mari scaderi ale productiei industriale pe primele opt luni au fost la textile si imbracaminte, de -16% si respectiv -8%, ceea ce indica realocari masive in aceste sector, fortate de competitia asiatica.
De altfel, peste 20.000 de persoane angajate in industria de imbracaminte si-au pierdut locul de munca intre august 2005 si august 2006.
Aceasta reprezinta o treime din numarul total al reducerii de locuri de munca din industrie in aceeasi perioada, de 60.000.
Cresterea productiei industriale si scaderea numarului de angajati explica cresterea productivitatii in industrie cu 11% pe primele opt luni (plus 10% in august), fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO