Eveniment

Rohan: După o viaţă de muncă, mă gândesc să mă apuc de consultanţă

Autor: Ioan Dornescu

15.11.2010, 23:50 39

Mihai Rohan, dintre cei mai cunoscuţi şi experimentaţi manageridin industria locală a materialelor de construcţii, se gândeşte săofere consultanţă şi să predea cursuri de management, după ce vapărăsi funcţia de director general al companiei CarpatcementHolding.

"După o viaţă de muncă, mă gândesc la posibilitatea de a mă apucaîn viitor de consultanţă. Este un lucru pe care l-aş face mai multde plăcere şi nu pentru a dezvolta vreun business important. Maiiau în calcul însă şi varianta de a ţine cursuri de management...chiar mi-ar plăcea să predau tinerilor profesionişti. În orice caz,mi-aş dori să mă dedic mai mult familiei, care a fost în tot acesttimp alături de mine", a declarat Rohan pentru MEDIAFAX.

Rohan va fi înlocuit la 1 ianuarie din funcţia de director generalal Carpatcement Holding cu actualul director general adjunct,Florian Aldea.
Carpatcement Holding, companie cu peste 1.000 de angajaţi, este altreilea producător de ciment din România după Lafarge şi Holcim şia avut în 2009 o cifră de afaceri de 209 mil. euro, în scădere cu29% faţă de 2008 şi un profit de 67 mil. euro.

Cu o activitate de zece ani în cadrul HeidelbergCement, Rohan afost implicat în înfiinţarea companiei Carpatcement Holding şiconsolidarea poziţiei grupului german pe piaţa din România.
El a lansat în 2008 programul de dublare a capacităţilor deproducţie, care a ajuns la 6,3 milioane de tone/an în trei fabrici.Din 1998 şi până în prezent HeidelbergCement a investit peste 450milioane de euro în România, pentru toate cele trei divizii(ciment, betoane şi agregate).

"În ultimii ani, până în 2008, m-am bucurat să asist la odezvoltare fără precedent, am putea spune, a construcţiilor şi,implicit, a pieţei imobiliare din România. Este un lucru care ne-aajutat, în mod evident, şi pe noi. După cum bine ştim însă dinistoria economiei (exemplul clasic al anilor '30 din SUA), după operioadă de «boom» este oarecum inevitabilă sosirea unei perioadede descreştere - care în România a «intrat» începând cu 2008", aarătat Rohan.

Referitor la strategia Carpatcement în contextul crizei, Rohanspune că putem vorbi mai degrabă de o adaptare şi nu de "afectare".Astfel, Carpatcement Holding a monitorizat costurile şi a începutsă deruleze programe de reducere a cheltuielilor, care au scăzut cu5-10%.

Rohan caracterizează contextul actual de piaţă drept unul deosebitde volatil, care face dificilă realizarea de estimări legate chiarşi de propria afacere. Deşi lucrurile diferă de la un sector laaltul, numitorul comun este nevoia de stabilitate macroeconomică,politică şi de un cadru legislativ care să încurajeze mediulprivat.

"Lucrurile depind mult de implicarea activă a statului însusţinerea mediului local de afaceri, pentru că pentru creştereeconomică durabilă este nevoie de un strâns parteneriat alsectorului public cu cel privat. Este vorba, până la urmă, de acea«muncă de echipă»" necesară atingerii oricărui obiectiv comun, apunctat Rohan.
Pentru anul 2011, reprezentantul producătorului de materiale deconstrucţii vede două scenarii: dacă marile proiecte anunţate destat vor fi lansate, economia ar putea intra pe un trend pozitivuşor, însă dacă mediul privat nu va beneficia de sprijinul promis,atunci piaţa va stagna.

Întrebat despre sfatul pe care îl dă succesorului său, Rohanrăspunde "să continue, ca până acum, să muncească nemţeşte, cuseriozitate, cu organizare şi rost".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO