Eveniment

România a înregistrat în patru luni un avans de 18% la numărul de proiecte europene contractate

România a înregistrat în patru luni un avans de 18% la...

Autor: Octavian Calei

23.05.2013, 20:35 335

Rata de contractare a proiectelor cu fonduri europene a crescut din decembrie 2012 de la 70% la 80% în aprilie 2013, ca rezultat al schimbărilor făcute în sistem de Guvern, susţine Florin Bănăţeanu, director advisory al KPMG, prezent joi la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro.

Ce a spus Florin Bănăţeanu la ZF Live:

  • Suntem pe ultimul loc la gradul de absorbţie a fondurilor europene, plăţile efectiv făcute şi plătite de la Bruxelles.
  • Rata de contractare a crescut de la 70%, cât era la sfârşitul lui 2012, la 88% în aprilie, iar rata de absorbţie a crescut de la 12% la 17,5% (declaraţii de cheltuieli transmise la Bruxelles - n.n.). Am văzut într-un timp foarte scurt un progres.
  • Având o rată de contractare de 88%, trebuie să ne concentrăm mai mult pe partea de implementare a proiectelor şi pe partea de rambursare a banilor pe aceste proiecte.
  • Planificarea proiectelor mari de infrastructură a fost făcută necorespunzător. Când vrei să pregăteşti un proiect de anvergură precum construirea unei autostrăzi, trebuie să te pregăteşti, să planifici cu atenţie etapele. Noi la asta am fost deficitari în prima fază a implementării fondurilor europene.
  • Procedurile sunt destul de greoaie şi nu pot face faţă solicitării foarte mari din partea beneficiarilor. În cazul POS-Transport, aceste proceduri de lucru au fost destul de bine făcute, dar sunt foarte greu de implementat. Sunt foarte multe cerinţe care depăşesc media cerinţelor din alte ţări europene.
  • Fondurile europene alocate României în perioada 2007-2013 de numai 1.100 euro per capita sunt rezultatul negocierilor iniţiale de la Bruxelles ale reprezentanţilor români. În plus, atunci se punea şi problema nivelului dezvoltării economice, suprafeţei, nivelul populaţiei. Au fost mai multe criterii.
  • Cei mai importanţi factori care au determinat această poziţie proastă a României au fost neplanificarea corespunzătoare a unor proiecte mari de infrastructură (de aceea POS-Transport şi POS-Mediu nu stau foarte bine pe proiectele de infrastructură) şi capacitatea administrativă scăzută a acestor autorităţi de management şi de intermediere. Aici putem spune că nu s-au folosit corespunzător fondurile de asistenţă tehnică care puteau compensa această capacitate redusă vizavi de evaluarea proiectelor, contractarea şi monitorizarea ulterioară.
  • Salariile în autorităţile de management sunt foarte mici. Cine poate sta pe 1.200 de lei pe lună când are de verificat proiecte de milioane de euro? Numai la POR au sporuri de 75%, probabil şi de aceea au o rată de absorbţie de 30%.
  • După înfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene, s-au făcut nişte modificări în sistem, care a început să funcţioneze mai bine.
  • Cu siguranţă miniştrii de până acum sunt responsabili pentru gradul scăzut de absorbţie. Nu au fost suficient de curajoşi ca să facă anumite schimbări în sistem care puteau aduce rezultate mai bune.
  • Am putea ajunge până la sfârşitul anului la o rată de contractare de peste 90% şi la un nivel al plăţilor de 25-30%.
  • În 2016, dacă se negociază pentru n+3 accesarea fondurilor europene, am putea avea plăţi de peste 80%, o recuperare fantastică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO