Eveniment

Romania ar putea returna fonduri SAPARD de pana la 14 mil. euro

27.01.2009, 20:11 19

Romania ar putea returna Comisiei Europene pana la 13,96 mil. euro din sumele incasate prin programul SAPARD, intrucat au fost depistate o serie de nereguli la platile realizate in 2004 si 2005.

In urma verificarii platilor efectuate prin programul SAPARD in anii 2004 si 2005, auditul Comisiei Europene a recomandat, in august 2007, corectii financiare de 21,44 mil. euro, potrivit informatiilor transmise de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), institutia care gestioneaza fondurile SAPARD.
Propunerea a fost subiectul unui proces de conciliere intre partea romana si Comisie, in urma caruia a rezultat, in octombrie 2008, o propunere de corectii financiare de 13,96 mil. euro, mentioneaza APDRP.
Corectiile financiare sunt aplicate in cazul in care Comisia considera ca legislatia comunitara nu a fost respectata in derularea programului, rezultand un risc pentru bugetul comunitar.
Comisia Europeana analizeaza raportul organismului de conciliere si va lua o decizie finala privind corectiile financiare, care pot fi mai mici de 13,96 milioane de euro. Potrivit unor surse din APDRP, sunt sanse reduse ca Romania sa nu returneze din fondurile primite.
In acest moment se asteapta decizia finala a Comisiei, dat fiind faptul ca, in prealabil, trebuie consultat Comitetul Fondurilor Agricole, au afirmat reprezentantii APDRP.
Intr-un raport de activitate al Directiei Generale pentru Agricultura a Comisiei Europene sunt amintite corectiile aferente anilor 2004 si 2005.
"Privind anii 2004 si 2005, se intrevad corectii financiare in cadrul procedurii de lichidare a conturilor pentru o suma de 21,44 mil. euro, pentru a acoperi riscul bugetului comunitar ca urmare a deficientelor privind licitatiile publice pentru implementarea masurii de infrastructura rurala. Suma exacta de recuperat depinde totusi de rezultatul procedurii de conciliere, aflata in desfasurare", se arata in raportul, dat publicitatii anul trecut, inainte de finalizarea concilierii.
Aceasta este o noua problema in programul SAPARD, dupa ce anul trecut Comisia a oprit rambursarea platilor, ca urmare a deficientelor constatate la APDRP la un audit din luna iunie. Comisia a cerut Romaniei sa rezolve problemele prin implementarea unui plan de actiuni, reluarea decontarii cheltuielilor fiind luata in considerare numai dupa confirmarea din partea unui auditor independent ca deficientele au fost solutionate.
In cadrul programului SAPARD au fost incheiate contracte de finantare pentru 4.549 de proiecte, cu o valoare a fondurilor publice (de la CE si bugetul de stat) de 1,4 mld. euro. Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de circa 1,3 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO