Eveniment

Romania este vulnerabila, atentioneaza Fondul Monetar International si Fitch

Romania este vulnerabila, atentioneaza Fondul Monetar International si Fitch

Click pentru imaginea marita

30.06.2008, 19:02 107

Rata anuala a inflatiei s-a dublat de la 3,8% in luna mai 2007 la 8,5% in perioada similara a acestui an, sustinuta si de cresterea cererii de pe piata locala. BNR a fixat o tinta de inflatie pentru 2008 de 3,8%, cu un interval de variatie de un punct procentual.
Referindu-se la politica monetara, reprezentantii FMI saluta angajamentul bancii centrale pentru stabilitatea preturilor in contextul unui mediu economic dificil si subliniaza necesitatea stabilizarii asteptarilor inflationiste.
Institutia subliniaza, totodata, importanta disciplinei sectorului public si rezistenta in fata presiunilor de majorare a cheltuielilor sociale si de reducere a taxelor.
Vulnerabilitatea Romaniei este evidentiata si de agentia de evaluare financiara Fitch, care plaseaza tara noastra pe locul 11, la egalitate cu Egiptul, intr-un top al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la socurile inflationiste.
Romania este mai vulnerabila la socurile emergente decat Kenya, Republica Moldova si Estonia, dar are un grad de risc mai mic decat alte tari europene, precum Ucraina, Bulgaria, Letonia sau Lituania. Ca reactie la accelerarea inflatiei cu mult peste tinta fixata, BNR a majorat deja rata de politica monetara de mai multe ori, de la 7% in octombrie 2007 la 10% in iunie 2008.
Fitch Ratings considera ca perspectiva economiei si sectorul de creditare al pietelor emergente se deterioreaza, in principal din cauza accelerarii rapide a inflatiei. "Principalul pericol pentru stabilitatea financiara si macroeconomica este in multe state emergente accelerarea inflatiei, mai degraba decat consecintele limitarii creditarii la nivel global", a declarat David Riley, director operational al grupului pentru state suverane din cadrul Fitch.
In unele state emergente, unde inflatia se afla cu mult peste nivelul tintit de banca centrala, riscul aparitiei unei spirale salarii-preturi creste, in contextul consolidarii anticipatiilor inflationiste.
Perspectivele ratingurilor suverane ale Bulgariei, Estoniei, Letoniei si Romaniei au fost revizuite la "negativ" la inceputul acestui an din cauza temerilor legate de supraincalzirea economiilor, avansului creditului si cresterea vulnerabilitatii la crizele bancare, la care se adauga accelerarea inflatiei si majorarea deficitului de cont curent.
Fitch mentioneaza ca exista putine indicii, in Romania si Bulgaria, referitoare la o incetinire a activitatii economice si a extinderii creditarii, dar si privind o corectie a dezechilibrelor macroeconomice.
Reprezentantii FMI spun ca principala provocare pentru autoritatile romane va fi, in perioada urmatoare, inasprirea politicilor si intensificarea reformelor structurale, pentru sprijinirea convergentei la nivelul UE, tinand cont si de intentia Romaniei privind adoptarea euro in 2014.
"Acest lucru va necesita o mai buna echilibrare intre politicile fiscale si cele monetare, pentru a contracara dezechilibrele macroeconomice cauzate de sectorul privat", mentioneaza oficialii institutiei internationale.
FMI apreciaza ritmul de crestere economica sustinut inregistrat de Romania in 2007 si 2008, in contextul declinului somajului si mentinerii competitivitatii externe, evolutii care au contribuit la un avans important al venitului pe locuitor.
Reprezentantii FMI au indemnat autoritatile de la Bucuresti sa intareasca institutiile fiscale si sa promoveze o politica fiscala mai orientata catre obiective pe termen mediu, ceea ce ar majora eficienta cheltuielilor publice si ar spori capacitatea de absorbtie a fondurilor UE.

FMI:
deficitul extern a atins nivele nesustenabile
n principala provocare pentru autoritati va fi inasprirea politicilor si intensificarea reformelor structurale
rezistenta in fata presiunilor de majorare a cheltuielilor sociale si reducerea taxelor
BNR ar putea fi nevoita sa intareasca in continuare polica monetara
tensiunile de pe pietele financiare externe au determinat o depreciere brusca a leului

Fitch:
principalul pericol pentru stabilitatea financiara este accelerarea inflatiei
perspectiva economiei si sectorul de creditare al pietelor emergente se deterioreaza, in principal din cauza accelerarii rapide a inflatiei
exista putine indicii referitoare la incetinirea economiei si a creditarii, dar si privind corectia dezechilibrelor macro
impactul incetinirii economiei SUA si a altor state dezvoltate va fi resimtit in termeni de reducere a cererii de export

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO