Eveniment

România, în top 5 cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul în august

România, în top 5 cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul în august

Comerţul a revenit pe un trend pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, după aproximativ doi ani de declin. Foto Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.10.2012, 00:06 575

Deşi creşterea de la lună la lună nu este semnificativă, comerţul cu amănuntul din România a avut un trend pozitiv în perioada martie-august a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, semn că nivelul consumului populaţie României continuă să crească.

Comerţul a revenit pe un trend pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, după aproximativ doi ani de declin.
Per total, anul trecut comerţul cu amănuntul a scăzut cu aproximativ 2,5%, iar în primele şapte luni ale anului a avut o creştere de 4,8%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Doar Letonia, Luxemburg, Estonia şi Elveţia au înregistrat creşteri mai mari, Letonia fiind campioana creşterii volumului comerţul cu amănuntul cu un avans de 10% faţă de aceeaşi lună a anului 2011.

La polul opus sunt ţări precum Portugalia şi Malta care au înregistrat cele mai mari scăderi, de peste 5%. Printre ţările care au avut scăderi în ceea ce priveşte comerţul se numără Spania şi Grecia, ţări ale căror economii stau sub semnul falimen­tului.

Studiul mai arată că la nivelul Uniunii Europene (UE), în luna august comerţul cu amănuntul a înregistrat o stagnare, iar de la începutul anului nu au fost înregistrate creşteri semnificative, ba chiar a fost o scădere de 2,5% în luna aprilie.

Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele româneşti, iar o creştere a consumului din România şi o scădere a consumului din UE pot determina producătorii să se reorienteze şi să se axeze mai mult pe comerţul din interiorul ţării, ceea ce ar avea implicaţii pozitive asupra creşterii PIB-ului.

Totodată, în ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul pe categorii, la nivelul Uniunii în luna august faţă de aceeaşi lună a anului trecut cea mai mare creştere au înregistrat-o bunurile nealimentare (exceptând com­bustibilii pentru autovehicule) care au avut o creştere de numai 0,5%, chiar dacă per tota, comerţul cu amănuntul în UE a suferit o stagnare.
O scădere a fost înregistrată atât pe segmentul de alimente, băuturi şi tutun, de 0,2%, cât şi în categoria de combustibili pentru autovehicule care a avut o scădere de 3,6%.
Acest declin este vizibil de la lună la lună, însă nesemnificativ la nivelul UE, unde comerţul cu amănuntul a avut o scădere de numai 7% în luna august faţă de luna precedentă.
La nivelul zonei euro, care este de asemenea o piaţă importantă de desfacere pentru produsele din România şi din care fac parte 17 ţări, comerţul a înregistrat un declin de 1,3% în august, acesta scăzând în fiecare lună, doar în martie înregistrând o stagnare.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată pe segmentul de combustibili pentru auto­ve­hicule, de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO