Eveniment

Romania intra sub scutul american antiracheta

Romania intra sub scutul american antiracheta
04.02.2010, 23:09 21

Romania va participa la noul scut american antiracheta care vafi pus la punct in Europa (incepand cu 2015), o decizie luata ieriin regim de urgenta de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT),la cateva ore dupa ce un emisar al presedintelui Barack Obama afost primit la Cotroceni de presedintele Traian Basescu. In sine,nu decizia CSAT este surprinzatoare, ci rapiditatea cu care a fostfacut anuntul. Detalii despre acest proiect nu sunt multe. Obama aanuntat in septembrie trecut ca Washingtonul a renuntat laplanurile administratiei Bush privind instalarea unui scutantiracheta in Europa (America se apara si ar fi urmat sa apereEuropa de rachetele Iranului) si va regandi strategia militara. InPolonia anuntul a pus clasa politica intr-o situatie de-a dreptulpenibila, pentru ca polonezii si-au compromis relatiile cu rusiipentru atingerea acestui obiectiv - planul lui Bush prevedea carachetele sa fie in Polonia, iar radarul de interceptare arachetelor inamice sa fie in Cehia.

  • Noul plan antiracheta al lui Obama ar urma sa fie functional in2015.
  • Romania va gazdui o parte din componentele acestui scut care,in ansamblu, cuprinde radare de interceptare si rachete antirachetaamplasate la dimensiuni considerabile una de alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO