Eveniment

România nu poate să supravieţuiască fără "ancore" externe gen FMI, spune Mişu Negriţoiu, şeful ING

România nu poate să supravieţuiască fără "ancore" externe gen FMI, spune Mişu Negriţoiu, şeful ING
27.06.2010, 23:00 27

România nu îşi poate rezolva problemele fără existenţa unorancore externe, cum este FMI, întrucât are o capacitate deguvernare modestă şi greşeşte când îşi foloseşte propriile resurse,consideră Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România şifost ministru acum 15 ani. El a afirmat, la emisiunea "După 20 deani", de la ProTv (ww.stirileprotv.ro), că nu crede că se va rupeacordul cu FMI, pentru că este în continuare nevoie de acesta."România are o capacitate de guvernare modestă, dacă nu chiarslabă. În consecinţă, capacitatea de guvernare trebuie ranforsatăperiodic de nişte ancore externe, de cineva care este mai puţinemotiv şi care se gândeşte la lucrurile care trebuie făcute. VedeţiUE, vedeţi FMI".

Precedentul acord cu FMI a fost rupt de premierul Tăriceanu înurmă cu 4 ani, când ministru de finanţe era tot Sebastian Vlădescu.Guvernarea liberală a avut premisele unui start extraordinar în2005, odată cu reducerea cotei unice de impozitare care a dat avântinvestitorilor după o perioadă de creştere constantă, însă aucrescut exponenţial şi cheltuielile statului.

La acest aspect s-a referit şi Negriţoiu: "Atunci când noi amavut posibilitatea să folosim resursele proprii, locale, prinaparatul propriu, am dat greş. Am dat greş când nu am folositresursele de politică monetară pe care le aveam în comparaţie cusistemele rigide de euro sau consiliul monetar, am dat greş când amcrescut cheltuielile bugetare şi când nu trebuia să o facem".

Şi economistul-şef al BNR Valentin Lazea a fost de acord cufaptul că întotdeauna România a avut nevoie de o ancoră externă."Cât timp ancora externă a fost aderarea la UE, clasa politică s-acomportat responsabil fie că a vrut, fie că nu a vrut acest lucru.În plus, era şi acordul cu FMI".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO