Eveniment

România, pe locul zece în preferinţele investitorilor germani

România, pe locul zece în preferinţele investitorilor...

Autor: Iulian Anghel

03.08.2016, 00:05 856
România se află pe locul al zecelea într-un clasament al atractivităţii ţării ca amplasament investiţional pentru investitorii germani, relevă un sondaj realizat anual de camerele de comerţ bilaterale germane (AHK) cu sediile în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi publicat ieri.

În ultimii 10 ani România nu a avansat decât extrem de puţin în acest clasament (a oscilat de fapt între locurile 8 şi 12), de la locul 12 în 2006 la locul 10 în 2015 şi 2016. Cea mai bună poziţie obţinută de România a fost în 2009, când s-a aflat pe locul al optulea. De departe cea mai dorită destinaţie de investiţii rămâne Cehia – opt ani pe locul întâi şi şi în alţi trei ani pe locul al doilea (din ultimii 11 ani) în sondajul citat. Urmează Polonia, în trei ani pe locul întâi şi în alţi patru ani pe locul al doilea, în perioada menţionată.

Potrivit informaţiilor din acest raport de conjunctură pe 2016 culese de Camera de Comerţ şi Industrie Ro­mâno-Germană, companiile germane prezente aici au totuşi încre­dere în România ca amplasament investiţional şi privesc încrezătoare spre viitor.

În privinţa situaţiei economice actuale, a perspectivelor pentru economia românească şi a aşteptărilor în ceea ce priveşte propria afacere a repondenţilor la sondaj, opiniile sunt mai încurajatoare faţă de 2015. 30% dintre reprezentanţii firmelor ches­tionate apreciază că situaţia economică actuală este mai bună decât în 2015 (15% în 2015), în vreme ce 56% cred că situaţia este neschimbată. Procentul numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut însă la 49% (56% în 2015), indică sondajul citat.

Companiile germane din România sunt nemulţumite de siguranţa juridică, de administraţia fiscală (de admi­nis­traţia publică, în general) şi de infrastructura din România, despre care spun că este o piedică în calea inves­tiţiilor. În ce priveşte disponi­bili­tatea forţei de muncă, multe companii se plâng de lipsa personalului calificat.

La sondaj au răspuns 105 companii cu participare germană la capital active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România.

Înfiinţată în 2002, AHK România are 530 de membri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO