Eveniment

Romania rateaza 300 milioane de euro de la Banca Mondiala

19.10.2009, 23:17 23

Romania rateaza incasarea la termen a celui de-al doileaimprumut programat de la Banca Mondiala, de aproximativ 300 mil.euro, in conditiile in care institutia a amanat vizita de negocierecu autoritatile pana la formarea viitorului guvern.

Joia trecuta, presedintele Traian Basescu dadea ca siguraincasarea banilor saptamana aceasta, afirmand ca imprumutul pentrufinantarea deficitului bugetar nu este pus in pericol de crizapolitica.

"Vizita de negociere a fost amanata pana la formarea viitoruluiguvern. Misiunea era corelata cu cea a FMI. Este vorba dediscutiile pentru al doilea imprumut, de aproximativ 300 mil. euro,din programul de finantare de 1 mld. de euro. Deocamdata a fostaprobat doar primul imprumut", au declarat pentru ZF surse dincadrul biroului institutiei financiare internationale de laBucuresti. La jumatatea lunii iulie, Banca Mondiala a aprobatprimul imprumut de 300 mil. euro (423 mil. $), din programul propusdestinat atenuarii efectelor crizei economice globale si reluariiproceselor de crestere economica si convergenta. Sumele alocate deBanca Mondiala sunt incluse in programul de finantare de 20 mld.euro cu FMI si Uniunea Europeana.

Decizia vine la cateva zile dupa ce FMI a anuntat ca nu mai vinela Bucuresti pana la instalarea unui nou guvern, ceea ce inseamnaamanarea transei a treia de 1,5 mld. euro. De asemenea, este inpericol transa de 1 mld. euro de la UE.

Statul se baza pe cel putin 3,5 mld. euro pentru acoperireadeficitului bugetar din finantari externe in ultimele trei luni aleanului, dar ar putea fi nevoit sa apeleze la piata interna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO