Eveniment

Romanii au cheltuit 1,1 miliarde de euro pe vacante in strainatate

Romanii au cheltuit 1,1 miliarde de euro pe vacante in strainatate

Click pentru imaginea intreaga

26.02.2008, 20:17 20

Anul trecut, incasarile din turism au ajuns la un nivel de 1,068 miliarde de euro, in crestere cu 34 de milioane de euro comparativ cu 2006, in timp ce romanii au cheltuit pe vacante in strainatate 1,1 miliarde de euro, cu 66 de milioane de euro peste nivelul inregistrat in 2006.
In aceste conditii, deficitul pe 2007 este de 33 de milioane de euro, in crestere semnificativa fata de cel obtinut in 2006 de un milion de euro.
Reprezentantii din turism spun ca anul acesta balanta se va echilibra mai ales datorita summit-ului NATO si efectului Sibiu, care anul trecut a fost Capitala culturala europeana.
"Romanii merg din ce in ce mai mult in strainatate, iar acolo unde merg cheltuiesc semnificativ mai mult fata de un turist dintr-o tara de vest care de obicei se limiteaza la serviciile incluse in pachetul turistic cumparat. Cu toate acestea, cred ca anul acesta incasarile din turism vor fi mai mari decat banii cheltuiti de romani pentru vacante in strainatate", a declarat pentru ZF Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"Vin din ce in ce mai multe companii aeriene pe plan local, se lucreaza la crearea unui brand de tara, creste turismul de business si in plus facem parte din acele tari care alcatuiesc asa-zisa Noua Europa (Polonia, Cehia, Bulgaria, Croatia). Cresterea lor duce inevitabil la cresterea turismului pe plan local", a adaugat Badulescu.
In afara de acesti factori, cele mai importante parghii de sustinere a turismului local anul acesta vor fi organizarea la Bucuresti a summit-ului NATO, dar si orasul Sibiu, care va continua sa atraga turisti si in acest an.
"Summit-ul NATO va ridica turismul anul acesta. Intr-adevar, vor fi implicate costuri majore, dar cred ca vorbim de aproape 7.000 de persoane care vor veni in Romania exclusiv pentru acest eveniment. In cazul Sibiu, cred ca d-abia anul acesta putem sa vorbim despre o lansare propriu-zisa dupa ce anul trecut a fost Capitala culturala europeana. Anul acesta, balanta din turism va fi pozitiva si cred ca putem vorbi de mentinerea acestei tendinte pe termen lung", a mai spus Badulescu.
Anul trecut, aproximativ doua milioane de turisti straini au vizitat Romania, din care mai bine de jumatate reprezinta turism de business. Pentru anul acesta se asteapta o crestere a numarului de turisti cu aproximativ 10%-15%.
Unul dintre putinii ani in care banii cheltuiti de straini pe vacante in Romania au fost mai multi decat cei dati de romani pe vacante in strainatate a fost 2005. In anul urmator turismul intern a fost afectat de gripa aviara din zona Dobrogei, care a scazut incasarile de pe Litoral, dar si de conditiile meteorologice nefavorabile.
Potrivit Eurostat, Romania s-a plasat anul trecut pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste ritmul de crestere al numarului noptilor de cazare, procentajul fiind de 9,1% fata de 2006. Inaintea Romaniei se afla Polonia cu un ritm de 11,5%, fiind urmata de Letonia 9%, Malta 8,5% si Olanda cu 8,3%. Numarul innoptarilor in hoteluri si unitati de cazare turistice din Romania s-a ridicat, anul trecut, la 19,7 milioane, in timp ce totalul din Uniunea Europeana (UE) a urcat la 1,57 miliarde. Raportat la numarul de innoptari, Romania se situa in 2007 pe pozitia 15 la nivelul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO