Eveniment

Cum se strang banii pentru o locuinta: Cere parintilor si suna un prieten

Romanii au gasit in S1 2 mld. euro pentru apartamente si terenuri
12.08.2009, 19:48 54

Valoarea tranzactiilor imobiliare din primele sase luni ale anului s-a ridicat la aproximativ 2,5 miliarde de euro, marea majoritate fiind incheiate din fondurile proprii ale cumparatorilor, tinand cont de datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici si BNR.

Valoarea impozitului incasat din tranzactii imobiliare in primele sase luni s-a ridicat la 51 mil. euro (214 mil. lei), astfel ca luand in calcul o taxare medie de 2% per tranzactie, valoarea totala a contractelor de vanzare-cumparare se ridica la circa 2,5 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, in aceeasi perioada soldul creditelor ipotecare a crescut cu doar 60 de milioane de euro (de la 5,27 mld. euro la 5,33 mld. euro), iar rambursarile de principal in aceasta perioada sunt estimate la aproximativ 130 de milioane de euro, luand in calcul o durata medie de creditare de 20 de ani. "Numarul tranzactiilor incheiate cu credite ipotecare in prima jumatate a anului a scazut dramatic. Aveam in apropiere doua office-uri ale ING, cu care colaboram destul de mult inainte, dar in acest an nu au mai dat niciun credit ipotecar si, din cate stiu, nu s-au dus la alt notar", a declarat notarul Cristian Mihail.

In prima jumatate a anului mai multi dezvoltatori imobiliari au preluat si rolul de finantatori, ca urmare a blocajului de pe partea de finantari bancare.

"Noi am vandut aproximativ 200 de apartamente in ansamblul rezidential Confort City prin rate la dezvoltator, pe o perioada de maxim zece ani, cu un avans de cel putin 30%. Nu percepem dobanzi, dar pretul este altul decat pentru cumparatorii care vin cu toti banii; apartamentele in rate le vindem la un pret de circa 1.000 de euro/metrul patrat. Nu este neaparat avantajos acest sistem si ne-am dori o situatie de normalitate, in care bancile isi joaca rolul de finantator", a declarat omul de afaceri Ionut Negoita, unul dintre dezvoltatorii proiectului Confort City.

Printre companiile care mai ofera sisteme de rate la achizitia de locuinte se numara si Impact (in cadrul proiectului Greenfield din Baneasa) sau Pelican Com (Atlantis Residence), insa perioada de rambursare este de 2 - 3 ani. Persoanele care au considerat ca preturile locuintelor s-au apropiat de limita inferioara au facut achizitii si in prima parte a acestui an, chiar si prin credite bancare, desi nu au mai obtinut finantare de 80% cum se intampla pana acum. "Am cumparat un apartament cu doua camere si o suprafata de 59 de metri patrati la Piata Muncii pentru 65.000 de euro. Eu si prietenul meu aveam economii de 4.500 de euro, parintii lui ne-au ajutat cu 11.000 de euro si am mai luat cate 3.000 de euro de la doi prieteni. Pentru restul am luat un credit ipotecar de 45.000 de euro de la Emporiki Bank, pe o perioada de 25 de ani", spune Vali B., care lucreaza in domeniul IT.

Pe langa pretul platit pentru un apartament, costurile cu comisioanele de acordare a creditului din partea bancii, al notarului si al agentiei imobiliare (negociat de la 3% la 1%, s-au ridicat la inca 3.500 de euro.

"Rata lunara a creditului va fi de 270 de euro in prima faza. Am dorit sa nu avem un grad de indatorare mai mare de 35% deoarece atunci conditiile de acordare ar fi fost altele, mai multe comisioane, garantii", spune Vali.

Potrivit datelor de pe site-urile de imobiliare, chiriile solicitate pentru apartamentele cu doua camere din zona Pietei Muncii sunt de circa 350 de euro lunar.

In cel de-al doilea semestru al acestui an soldul creditelor ipotecare ar putea cunoaste o crestere substantiala, ca urmare a programului "Prima casa", prin care statul ar putea garanta imprumuturi cu o valoare de un miliard de euro pentru achizitia de locuinte. La ceva mai mult de o luna de la demararea acestui program valoarea creditelor acordate s-a ridicat la doar 11 milioane de euro, potrivit celor mai recente informatii disponibile.

Cum se calculeaza impozitul pe tranzactii imobiliare

  • Pentru proprietatile dobandite intr-un termen de pana la trei ani inclusiv: 3% din pret pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv; pentru tranzactiile de peste 200.000 de lei se percepe 6.000 de lei plus 2% din valoarea ce depaseste pragul de 200.000 de lei;
  • Pentru proprietatile dobandite cu mai mult de trei ani in urma: 2% din pret pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv; 4.000 de lei plus 1% din ce depaseste 200.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO