Eveniment

Romanii au trimis in tara mai multi bani decat au repatriat firmele straine din profituri

Romanii au trimis in tara mai multi bani decat au repatriat firmele straine din profituri
14.12.2008, 18:10 22

In octombrie, romanii din strainatate au trimis in tara 450 mil. euro, iar companiile straine au repatriat profituri de 400 mil. euro, ambele sume fiind la circa jumatate fata de cele transferate in septembrie, conform datelor BNR.
Volumul capitalului social subscris de companiile straine la filialele locale s-a ridicat in luna octombrie la 339,2 milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate ZF de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Deficitul de cont curent si-a temperat cresterea dupa primele zece luni ale anului, la 10,9%, ajungand la 14,4 mld. euro, influenta determinanta asupra soldului contului curent avand-o in continuare deficitul balantei comerciale, care a insumat 15,5 mld. euro, mai mare cu 10,2% fata de ianuarie-octombrie 2007.
Incetinirea ritmului de crestere vine dupa ce in primele noua luni ale anului, dezechilibrul extern a inregistrat cel mai mare crestere din acest an, de 14,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,7 mld. euro.
In septembrie, deficitul de cont curent a atins maximul istoric de 2,7 mld. euro. Dinamica exporturilor a devansat in primele zece luni cu 3,1 puncte procentuale evolutia importurilor, iar serviciile au avut o evolutie descrescatoare, de la 605 mil. euro la finele lunii octombrie 2007 la 443 mil. euro. Veniturile curente si-au adancit soldul negativ, de la 3,6 mld. euro la 4,5 mld. euro.
Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 56,5% prin investitii straine directe, care au totalizat la sfarsitul a zece luni 8,15 mld. euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 51,3%, iar creditele intragrup 48,7%.
In conditiile turbulentelor pe pietele internationale, cu criza de lichiditati si finantari mai scumpe, deficitul de cont curent va fi tot mai greu de sustinut pe termen lung, analistii indicand necesitatea unei corectii spre 10% din PIB.
O ajustare a deficitului nu va putea sa fie evitata deoarece nimeni nu va mai finanta un deficit de 14% din PIB, resursele externe urmand sa nu mai fie atat de generoase anul viitor. Potrivit analistilor, un dezechilibru de 10% este structural, iar diferenta de 4% reprezinta deficit excesiv care are ca factor determinant consumul in exces.
Deprecierea cursului din acest an, de circa 10%, a avut un rol important la stabilizarea deficitului, favorizand o evolutie buna pe balanta comerciala, pricipala componenta de deficitului.
Romania poate inregistra insa o deteriorare a balantei comerciale si o incetinire a exporturilor in conditiile intrarii in recesiune a zonei euro. Totodata, investitiile straine, care pana acum au fost considerate o sursa de finantare sanatoasa, vor pune presiune pe adancirea dezechilibrului extern in conditiile in care multinationalele incep sa repatrieze profiturile obtinute pe plan local.
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) estimeaza pentru acest an un nivel de peste 8 mld. euro, alte estimari mergand pana la o valoare a investitiilor straine de 10 mld. euro. In 2007, Romania a atras investitii straine de 7,25 mld. euro.

Companiile straine amana planurile de investitii
O mare parte a companiilor straine amana, pentru moment, planurile de investitii in Romania, din cauza crizei financiare, a declarat Monica Barbuletiu, care a condul pana la finele saptamanii trecute Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). "In prezent, in contextul mondial caracterizat de cresterea costului finantarii, la nivelul ARIS resimtim o atitudine de expectativa a partenerilor straini, concretizata in special in amanarea luarii deciziei de a investi in anumite proiecte sau intarzierea inceperii unor lucrari de investitii", a afirmat Barbuletiu. Ea a precizat ca ARIS a primit comunicari oficiale din partea a trei companii in acest sens, care aveau in vedere investitii de ordinul zecilor de milioane de euro, in domeniul componentelor auto si in industria prelucratoare. In opinia sa, pe termen scurt, din cauza crizei financiare ritmul de crestere a investitiilor straine directe atrase de Romania va fi moderat, insa dupa incetarea crizei Romania va primi fluxuri semnificativ marite de investitii. Barbuletiu a cerut premierului Tariceanu sa o elibereze din functia de vicepresedinte al ARIS, preferand sa se retraga din Guvern decat sa fie inlocuita de viitorul Executiv, cerere care i-a fost aprobata vineri. Ea conducea practic ARIS, in lipsa unui presedinte al Agentiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO