Eveniment

Romanii sunt neinformati, dar optimisti in privinta pensiilor private obligatorii

Romanii sunt neinformati, dar optimisti in privinta pensiilor private obligatorii

Click pentru imaginea intreaga

14.06.2007, 18:10 14

Circa 85% dintre romani se declara neinformati in ceea ce priveste pensiile private obligatorii, dar 75% spun ca aceasta va fi "o masura buna", conform unui sondaj reprezentativ la nivel national.
Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, la cererea confederatiei sindicale Cartel Alfa, 32% dintre romani spun ca nu stiu nimic despre pensiile obligatorii (sistem care va debuta in luna august a acestui an), iar 53% spun ca sunt putin informati in acest domeniu. La polul opus, ponderea celor bine si foarte bine informati este de numai 14% din total.
In perioada august-noiembrie, toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond de pensii de pilon II, optiunea fiind deschisa si salariatilor intre 35 si 45 de ani. Insa chiar publicul-tinta al acestor pensii este neinformat, reiese din sondaj, gradul de neinformare fiind identic (85%) cu cel de la nivelul intregului esantion.
Desi nu cunosc aspectele legate de reforma pensiilor, 75% dintre romani sunt de parere ca aceasta este "o masura buna", comenteaza sociologul Marian Preda rezultatele studiului. Sondajul este reprezentativ la nivel national si are o marja de eroare de plus/minus 2,8%.
Sondajul a mai relevat faptul ca 42% dintre romani sunt siguri ca introducerea pensiilor private obligatorii este o masura buna, de trei ori mai multi decat cei care spun ca stiu destul de bine ce inseamna aceste pensii (14%).
De asemenea, 35% spun ca probabil e vorba de o masura buna, in timp ce doar 14% sunt impotriva sistemului, considerand ca aplicarea sa ar putea avea efecte negative.
Gradul de informare privind pensiile private obligatorii difera cel mai mult in functie de educatia respondentilor. De exemplu, cei cu studii superioare spun ca sunt informati in proportie de 37% (fata de media nationala de 14%), in timp ce doar 2% dintre respondentii cu o educatie de maximum 8 clase spun ca sunt informati privind acest sistem.
Conform sondajului IMAS, romanii au o mentalitate orientata catre consum si foarte putin catre economisire. Astfel, 49% dintre respondenti spun ca ar prefera un salariu mai mare in prezent si o pensie mai mica in viitor, acestia fiind de trei ori mai multi decat cei care ar prefera situatia inversa, a unui salariu mai mic in prezent, care sa asigure o pensie viitoare mai mare (16%). In schimb, 22% dintre respondenti spun ca nici nu s-au gandit la acest aspect.
"Probabil ca cei 16% fac parte din categoria celor cu venituri mai mari si cu o cultura a asigurarilor si a economisirii", a precizat Marian Preda.
Sondajul IMAS mai arata ca romanii sunt in general foarte nemultumiti de conditiile de viata ale pensionarilor (86% dintre romani cred ca pensia publica este "complet insuficienta" pentru un trai decent).
Pensionarii, care au reprezentat 34% din esantion, spun in proportie de 76% ca au un nivel de trai mai rau (41%) sau mult mai rau (35%) decat cel din perioada activa, in care primeau salariu. Doar 13% dintre pensionari spun ca au un trai asemanator si 10% spun ca traiesc mai bine acum decat inainte de pensionare.
Desi sunt majoritar nemultumiti de nivelul pensiei, pensionarii spun ca nu ar mai fi vrut oricum sa lucreze pentru a-si majora pensia primita. 57% dintre pensionari spun ca nu ar mai fi vrut sa munceasca pentru o pensie mai mare, in timp ce doar 38% ar fi acceptat o perioada activa mai mare, pentru o pensie mai mare.
Sistemul pensiilor private obligatorii va debuta in luna august, odata cu startul procesului de aderare la fonduri. In prezent, noua companii sunt in diverse stadii de autorizare pentru obtinerea licentei de administrare a pensiilor obligatorii. Primele contributii vor fi virate in sistem incepand cu 1 ianuarie anul viitor. Participarea la aceste pensii nu presupune niciun cost suplimentar, fiind vorba doar de o virare a unei parti din CAS de la bugetul public in administrare privata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO