Eveniment

Romanii trimit in tara cati bani scot firmele straine

12.11.2008, 19:39 14

Deficitul de cont curent si-a reluat ritmul accelerat de crestere, urcand la sfarsitul intervalului ianuarie - septembrie cu 14,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,7 mld. euro, dupa ce anterior s-a inregistrat o tendinta de temperare.

In primele opt luni, contul curent al balantei de plati a avut un deficit de 10 mld. euro, incetinindu-si puternic ritmul de crestere, de la 11,9% in iulie la 1,6%, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o in continuare deficitul balantei comerciale, care a insumat 13,6 mld. euro, mai mare cu 11,7% fata de ianuarie-septembrie 2007. In primele noua luni, dinamica exporturilor a devansat cu 2,4 puncte procentuale dinamica importurilor, potrivit datelor BNR.
Deficitul de cont curent ridicat a fost unul dintre argumentele invocate de agentiile de rating Fitch si S&P pentru excluderea Romaniei din categoria "investment grade". Fitch a estimat ca deficitul va depasi 14% din PIB in acest an, alimentat de cresterea excesiva a sectorului de creditare, aprecierea fiind insa contrazisa de analistii romani care vad deficitul de cont curent la finele anului coborand sub nivelul consemnat anul trecut, de 14%. O performanta buna s-a inregistrat la nivelul transferurilor curente, bazate, in principal, pe remiterile muncitorilor romani din strainatate. Astfel, soldul transferurilor a atins 4,7 mld. euro, de la 3,7 mld. euro in aceeasi perioada a anului trecut. Serviciile au o evolutie negativa, de la 527 mil. euro la finele lunii septembrie 2007 la 397 mil. euro. Veniturile curente in schimb, care exprima repatrierile de profit ale firmelor straine, si-au adancit soldul negativ, de la 3,1 mld. euro la 4,1 mld. euro.
Cu alte cuvinte, in septembrie romanii din strainatate au trimit un miliard de euro in tara, in timp ce investitorii straini au repatriat un miliard de euro.
 
 
Deficitul bugetar a trecut de 1,4% din PIB la noua luni
Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele noua luni din acest an, un deficit de 7,17 mld. lei, respectiv 1,42% din PIB, influentat in principal de dezechilibrul bugetului de stat. Desi oficialii de la Finante au fost optimisti pe parcursul anului, repetand de nenumarate ori ca deficitul bugetar va putea fi mentinut in limita tintei stabilite, de 2,3% din PIB, in ciuda perioadei electorale si a presiunilor de la final de an, in ultima perioada au aparut unele semnale de alarma. Chiar ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, i-a avertizat la inceputul lunii noiembrie pe ministri ca exista riscul ca tinta de deficit sa fie depasita si a cerut reducerea cheltuielilor, temperarea angajarilor, oprirea incheierii de noi contracte de achizitie publica si limitarea fondurilor de premiere. Comisia Europeana a anuntat ca anticipeaza un nivel al deficitului bugetar de 3,5% din PIB in 2008, peste plafonul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorarii cheltuielilor publice, in special prin cresterea salariilor, subventiilor si transferurilor sociale. In perioada ianuarie - septembrie, totalul veniturilor bugetare s-a ridicat la 119,9 mld. lei, respectiv 23,8% din PIB, in timp ce cheltuielile din bugetul consolidat au insumat 127,1 mld. lei, adica 25,2% din PIB. Vosganian a dat asigurari ca din programul de imprumuturi de 5 mld. lei anuntat pentru ultima parte a anului, MEF are rezerve de circa 3 mld. lei, din privatizari, iar diferenta de 2 mld. lei ar putea rezulta din plasamentele bancilor in titluri de stat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO