Eveniment

Romgaz: Rusii ar putea sa ne plateasca penalitati

05.01.2009, 18:01 15

Romgaz, compania care asigura jumatate din productia interna de gaze naturale si prin care trec circa 40% din importurile din Rusia necesare alimentarii pietei locale, ar putea primi anumite despagubiri din partea celor doi intermediari WIEE si Imex Oil, companii prin care sunt livrate gazele rusesti in Romania.

Plata unor penalitati din partea celor doi intermediari ar putea interveni in contextul in care livrarile de gaze vor continua sa fie mai mici decat nivelul normal pentru aceasta perioada ca urmare a conflictului iscat intre Rusia si Ucraina.
"Noi ne luam gazul de la doi furnizori, WIEE si Imex Oil, pentru ca dupa cum stiti Romania nu are contracte directe cu Gazprom. In cazul in care cantitatile contractate variaza cu circa 10-15% in minus fata de ceea ce am contractat, pe o perioada de peste o luna, cei doi furnizori pot fi obligati la plata unor penalitati. Am facut o scrisoare de atentionare in acest sens, pentru ca deja cantitatile livrate au scazut cu 20%. Nu pot spune cu exactitate care ar putea fi nivelul penalitatilor pe care cei doi furnizori ar putea fi obligati sa le plateasca, ne confruntam cu aceasta situatie numai de cateva zile", a spus Francisc Toth, directorul general al Romgaz. Reprezentantii WIEE nu au oferit comentarii pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.
Romania importa circa o treime din necesarul de consum exclusiv din Rusia, livrarile fiind realizate numai prin intermediarii agreati de partea ruseasca. Spre exemplu, WIEE este o societate mixta in care actionarii sunt grupul german BASF, activ in industria chimica, si rusii de la Gazprom. WIEE are un contract de achizitie de gaze incheiat cu Gazprom pana in anul 2030, lucru care potrivit jucatorilor din piata vorbeste destul de clar despre intentiile Gazprom de a livra gaze in mod direct pe piata locala. Printre clientii WIEE se numara Romgaz, Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania, Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti, conform informatiilor de pe site-ul companiei.
Potrivit directorului general al Transgaz, Ioan Rusu, importurile de gaze in Romania sunt in continuare mai mici cu 30%, desi compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat duminica reluarea tranzitului de gaze la capacitate normala.
"Importurile de gaze sunt in continuare mai mici cu 30%, la fel cum am anuntat ca vor fi pana in 11 ianuarie", a declarat Rusu, citat de Mediafax.
Autoritatile de la Bucuresti au primit, vineri, o atentionare prin care Gazprom anunta reducerea livrarilor catre Romania pana in 11 ianuarie, iar ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat sambata ca situatia alimentarii cu gaze a consumatorilor romani este sub control.
Potrivit E.ON Gaz Romania, furnizarea gazelor naturale se desfasoara la parametri normali de presiune in toate zonele deservite de E.ON Gaz Romania, chiar daca importurile au scazut, intrucat diferenta a fost compensata prin utilizarea gazelor din depozite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO