Eveniment

Rompetrol: acuzatiile Parchetului sunt nefondate

19.01.2005, 00:00 16



Reprezentantii grupului Rompetrol au apreciat ieri ca acuzatiile aduse in cazul privatizarii rafinariei Petromidia sunt nefondate si au furnizat explicatii pentru fiecare dintre aspectele cercetate de procurori.



Astfel, potrivit Ministerului Public, ancheta vizeaza modul de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata. "Actiunile au fost vandute de FPS, prin negociere, in cadrul organizarii unui concurs de oferte. In cazul Petromidia, valoarea nominala a actiunilor era de 25.000 lei, sau circa un dolar, in octombrie 2000, cu precizarea ca vanzarea se facea la pretul de piata rezultat din raportul dintre cerere si oferta. Pretul pe actiune oferit de Rompetrol a fost aproape dublul valorii nominale, adica 2 $", explica oficialii Rompetrol.



Pe lista acuzatiilor se numara si aspecte legate de valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. In replica, grupul petrolier mentioneaza ca este vorba de externalizarea activitatilor auxiliare, practica permisa de contractul si legislatia privatizarii.



Procurorii vor sa stabileasca si daca a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 mld. lei reprezentand taxa de drum si daca aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol. "Valoric, aceasta suma este parte a datoriei istorice a Petromidia, anterioara privatizarii, care a facut obiectul conversiei in obligatiuni convertibile, purtatoare de dobanda - circa 30 mil. $ anual -, tranzactionabile pe piata de capital la scadenta, in anul 2010", mai spune Rompetrol. Ministerul Public a mentionat ca cercetarile privind activitatea Petromidia se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol, adica la rafinariile Rafo, Carom, Petromidia, Astra si Vega.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO