Eveniment

Runda de incalzire in discutiile cu FMI a fost ieri. Urmeaza "meciul"

29.07.2009, 19:47 33

Tensiunile rundei de negocieri cu FMI care a inceput ieri la Bucuresti nu sunt localizate pe zona de competenta a BNR, ci mai degraba pe partea de politica fiscala si reforme structurale.

"Cred ca discutiile BNR cu FMI incep sub auspicii bune. Si oricum tensiunile nu sunt la noi (la BNR - n.r.)", a declarat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Delegatia FMI s-a intalnit ieri cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si cu cei sase ministri desemnati sa negocieze cu institutia financiara, dupa ce au avut deja intalniri la nivel de experti din banca centrala si Ministerul Finantelor Publice.

La negocierea acordului, in luna martie, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit criterii de performanta pentru deficitul bugetar, rezervele valutare si inflatie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scadere a PIB cu 4,1% in acest an, care nu mai este credibil.

Romania s-a incadrat in principalii parametri stabiliti cu FMI pentru prima jumatate a anului, dar se impune renegocierea tintelor pentru a doua parte a anului avand in vedere adancirea recesiunii si inrautatirea perspectivelor fiscale.

 

Tinte miscatoare

In prezent se profileaza un deficit bugetar de pana la 7% din PIB, in conditiile unei contractii economice care poate ajunge la 8% din PIB.

"Am inceput discutiile, insa maine (joi -n.r.) o sa intram mai mult in probleme, in detalii. Sunt discutii la nivel de tehnicieni, de ambele parti, deocamdata", au declarat reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

De rezultatele evaluarii si renegocierii cu FMI depinde continuarea acordului si primirea urmatoarelor transe de bani. FMI a virat deocamdata 5 mld. euro dintr-un total de 12,95 mld. euro pentru rezerva BNR, iar UE a eliberat luna aceasta circa 1,5 mld. euro din suma de 5 mld. euro.

Delegatia FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit miercuri la Bucuresti pentru prima evaluare a acordului stand-by, care se va incheia pe 10 august.

Din echipa desemnata de premierul Emil Boc pentru discutiile cu FMI fac parte ministrul finantelor - Gheorghe Pogea, economiei - Adriean Videanu, transporturilor - Radu Berceanu, IMM-urilor - Constantin Nita si al muncii - Marian Sarbu si vicepremierul Dan Nica.

Discutiile autoritatilor cu reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI vor viza deficitul bugetar, resursele pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit, dar si majorarea plafonului de garantii guvernamentale, astfel incat dupa mecanismul utilizat in programele Prima casa si Primul siloz sa poata sustine si alte domenii strategice ale economiei nationale.

Pe langa discutiile cu autoritatile, misiunea FMI urmeaza sa aiba intalniri si cu reprezentantii sindicatelor, asociatiilor de afaceri si bancilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO