Eveniment

Rusanu: BNR, " o zana buna " numai cand economia merge bine

11.02.2005, 00:00 15



Banca Nationala este responsabila intr-o mare masura pentru cresterea deficitului de cont curent anul trecut, pentru ca a luat, in noiembrie 2004, decizia brusca de nu mai sustine deprecierea lenta a cursului leu/euro prin cumparari de pe piata valutara, a spus ieri deputatul PNL Dan Radu Rusanu, fost presedinte al Comisiei de politica economica din Camera Deputatilor in perioada 2000-2004.



"Pana in noiembrie 2004, aprecierea leului a fost foarte lenta, iar BNR a intervenit pe piata constant pentru a sustine cursul de schimb. Din a doua jumatate a lunii noiembrie si pana in prezent, moneda nationala s-a apreciat cu 17%", a explicat el. Ca urmare a aprecierii leului fata de euro, deficitul comercial a explodat pe ultimele doua luni, iar deficitul de cont curent a sarit neasteptat la peste 7% din PIB, ceea ce a impus masurile dure anuntate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar. BNR, care a mai fost criticata pentru aceasta decizie de catre exportatori, sustine insa ca piata trebuie sa dicteze cursul valutar si este necesara aprecierea leului fata de euro pentru convergenta macroeconomica cu UE. "BNR apare ca o "zana buna" numai cand economia merge bine (deficitul de cont curent si cursul sunt stabile) si acuza Guvernul, oricare ar fi acesta, pentru aspectele negative din economie, sugerand masuri restrictive", a conchis Rusanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO