Eveniment

S&P a redus perspectiva de rating a Romaniei din cauza scandalului politic

S&P a redus perspectiva de rating a Romaniei din cauza scandalului politic

Votul din Parlament, care a aprobat marti seara noua structura a guvernului ar putea detrmina revizuirea ratingului de tara.

06.04.2007, 21:08 35

Agentia de rating al riscului de tara Standard&Poor's a redus ieri perspectiva de rating a Romaniei de la "pozitiv" la "stabil", la doar o zi dupa ce agentia Fitch Ratings anuntase ca mentine ratingul Romaniei complet nemodificat.
Agentia S&P si-a motivat decizia prin "lipsa de transparenta a politicilor guvernamentale din anul 2007", dar si prin climatul de incertitudine politica din ultima vreme de la Bucuresti.
Cu doar o zi in urma, Fitch Ratings transmisese o declaratie conform careia modificarea Guvernului Romaniei nu cere si o schimbare de rating, fie in sens pozitiv sau negativ.
"Fitch Ratings considera ca formarea unui nou Guvern in Romania nu este o cauza pentru o inrautatire imediata a ratingului de tara BBB, cu perspective stabile", precizeaza agentia, intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu de Internet. Noii ministri ai cabinetului Tariceanu urmau sa depuna ieri seara juramantul in cadrul unei ceremonii programate la Palatul Cotroceni la ora 18:00.
Desi spun ca modificarea Guvernului nu trage dupa sine schimbari de rating, analistii Fitch considera ca statutul de guvern minoritar si recursul la sprijin parlamentar din afara coalitiei de la guvernare "au crescut riscul de blocaj al reformelor structurale si institutionale".
In viziunea S&P, noul climat politic "reduce probabilitatea unor reforme structurale viguroase si raspunsul rapid la riscurile macroeconomice", conform anuntului agentiei de rating.
Astfel, comunicatele avansate de cele doua agentii de rating seamana izbitor atat ca mesaj, cat si ca puncte subliniate - reformele structurale si raspunsul autoritatilor la riscurile de supraincalzire economica. Totusi, in timp ce Fitch nu si-a modificat perspectiva asupra economiei Romaniei, S&P a operat prima reducere de perspectiva din ultimii ani.
In plus, in viziunea Fitch, exista riscul unor deraieri in politica fiscala si bugetara, in sensul relaxarii cheltuielilor publice.
"Fitch va judeca performantele noului Guvern si impactul acestora asupra riscului de tara, in special in domeniul reformelor structurale si al masurilor luate impotriva semnelor de supraincalzire aparute in economie si a deficitului de cont curent in crestere", anunta comunicatul.
Analistii institutiei de rating noteaza ca, in pofida tensiunilor politice, economia a crescut puternic in 2006, cu un ritm de 7,7%, dar exista semne de supraincazire. Creditul privat a crescut cu 56%, pana la 27% din PIB, un nivel considerat redus dupa standarde europene de catre cei de la Fitch.
Intrarile masive de capital in economie au ajutat la intarirea leului, noteaza Fitch, fapt care a determinat la o reducere puternica a inflatiei, depasind asteptarile Bancii Nationale.
Totusi, o parte din capitalurile intrate in economia romaneasca ar putea sa iasa la fel de repede cum au intrat, atentioneaza expertii institutiei de rating.
Deficitul bugetar ar putea ajunge anul acesta la 2,7% din PIB, adica o crestere semnificativa fata de nivelul de 1,7% din PIB consemnat anul trecut, in principal pentru a finanta cheltuieli de infrastructura. Desi cresterea cheltuielilor publice nu reprezinta un risc prin ea insasi, aceasta s-ar putea adauga unei cereri interne si asa destul de ridicate, spune Fitch, majorand riscurile de supraincalzire.
Relaxarea politicii bugetare si continuarea aprecierii leului nu vor putea reduce deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, sunt de parere analistii agentiei de rating. Deficitul de cont curent a fost anul trecut de 10,3% din PIB, un record absolut pentru ultimii 17 ani, si este estimat pentru anul acesta la 12% din PIB de catre Fitch.
Totusi, continuarea cresterii exporturilor sugereaza ca Romania nu sufera de o reducere a competitivitatii, ci doar de o cerere interna prea robusta, care are nevoie de resurse exterioare, furnizate de importuri, pentru a fi satisfacuta, mai noteaza agentia de rating.
In final, analistii Fitch recomanda autoritatilor de la Bucuresti o politica fiscala "mai convingatoare", in raspuns la semnele de supraincalzire din economie.

Raiffeisen: Noul Guvern nu ofera garantia reformelor

"Din cauza faptului ca noul cabinet are un suport foarte fragil in Parlament, acestuia ii va fi foarte dificil sa aplice reforme structurale majore" comenteaza analistii bancii austriece Raiffeisen Zentralbank, in raspuns la anuntul S&P de a reduce perspectiva ratingului Romaniei. Pe de alta parte, noteaza comunicatul trimis de austrieci, dezechilibrele macroeconomice continua sa creasca. Deficitul de cont curent, care a atins 10,3% din PIB anul trecut, va continua sa creasca, stimulat de cresterea puternica a cererii interne de consum. Estimarea Raiffeisen pentru deficitul de cont curent de anul acesta este de circa 11,5% din PIB, noteaza analistii austrieci. "In viziunea analistilor RZB, deficitul extern este principalul risc pentru evolutia cursului de schimb", noteaza comunicatul. Deocamdata, continua RZB, cursul de schimb al leului nu a fost influentat de tensiunile politice sau de catre deficitul de cont curent, dar analistii considera ca aceste cauze ar putea sa limiteze aprecierea leului in urmatoarea perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO