Eveniment

S&P: Turbulentele financiare maresc provocarile

29.09.2008, 20:06 17

Tarile cele mai expuse riscurilor in contextul crizei financiare internationale sunt cele cu nevoi mari de finantare, iar magnitudinea expansiunii creditarii si deteriorarea deficitului de cont curent in tarile emergente sunt fara precedent, apreciaza Standard & Poor's (S&P).

In acest context, analistii S&P apreciaza ca in 2008 si 2009 vor fi mai multe reduceri ale ratingului pentru tarile emergente din Europa, regiunea Balcani, care include Romania la nord, Croatia la vest, Bulgaria la est si Macedonia la sud, fiind supusa acum unor provocari similare.
Finantarea datoriei externe este un element important luat in considerare la stabilirea ratingului, iar riscurile de refinantare cresc atunci cand resursele sunt preponderent externe.
"Creditarea externa este, fara indoiala, o sursa mai volatila de finantare decat depozitele interne, si in tarile in care aceasta este o sursa dominanta de finantare cresc riscurile de refinantare", noteaza S&P.
Analistii estimeaza ca necesarul de refinantare al Romaniei in 2008 este de 44,6 mld. dolari, aproximativ 25% din PIB, dar anul viitor acesta urmeaza sa cresca la 50,3 mld. dolari, respectiv 29% din PIB.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent din Romania, S&P apreciaza ca este mare, dar gradul ridicat de acoperire a acestuia prin investitii straine directe este un suport vital al ratingului, iar performanta exporturilor este robusta.
Avand in vedere contextul international dificil, problemele pot sa apara in conditiile in care fluxurile de capital se reduc, deficitul de cont curent din Romania fiind finantat mult pe datorie.
In privinta evolutiei investitiilor straine, S&P apreciaza ca migratia acestora va continua spre tarile din Est sau chiar se va accelera.
Ingrijorarile legate de supraincalzire au influentat actiunile recente de reducere a ratingului in tarile baltice, Balcani si Kazahstan, iar analistii agentiei de rating apreciaza ca, creditarea excesiva si riscurile legate de supraincalzire pot afecta cresterea economica si costurile necesare recapitalizarii sistemelor bancare.
In cazul Romaniei, elementul determinant pentru revizuirea in scadere a perspectivei ratingului de la "stabil" la "negativ", realizata la inceputul lunii noiembrie, a anului 2007, a fost accentuarea dezechilibrelor externe.
Deficitul de cont curent s-a stabilizat in 2008, la 14% din PIB, acesta fiind acoperit in proportie de circa 61% prin investitii straine directe.
In prezent doar doua state cu economii emergente din Europa, respectiv Slovacia si Polonia, au perspective pozitive ale ratingului, iar opt negative (Letonia, Lituania, Estonia, Kazahstan, Serbia, Romania si Ungaria).
Analistii romani considera ca o reducere a ratingului Romaniei nu este fundamentata, avand in vedere ca acesta este in mod nejustificat cel mai redus din Europa si sustin ca diminuarea calificativului acordat Romaniei ar putea determina o schimbare dura de perceptie, care ar amplifica riscul unei aterizari dure a economiei.
 
 
Ce spun analistii S&P
 
  •  In tarile emergente din Europa vor fi in 2008 si 2009 mai multe reduceri de rating decat majorari;
  •  Regiunea Balcani, care include Romania la nord, Croatia la vest, Bulgaria la est si Macedonia la sud, este supusa acum unor provocari similare;
  •  Comparatia deficitului de cont curent din Bulgaria, Croatia si Romania arata ca situatia pare mai grava pentru Bulgaria;
  •  Deficitul de cont curent este ridicat in Romania, dar gradul ridicat de acoperire a acestuia prin investitii straine directe este un suport vital al ratingului;
  •  Infuzia creditelor externe combinata cu o politica fiscala relaxata au adus perspectiva negativa a ratingului acordat Romaniei;
  •  Schimbarea perspectivei reflecta raspunsul limitat al Guvernului la cresterea dezechilibrelor externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO